Uto03082021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Interesantno Sportske.ba u posjeti FK Klis: Od “seljačkog kluba” do najzdravije sredine u Hercegovini

Sportske.ba u posjeti FK Klis: Od “seljačkog kluba” do najzdravije sredine u Hercegovini

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Prije nekoliko stoljeća stanovnicima smještenim na području današnjeg Buturović polja izuzetno su bili zahvalni vladari Osmanskog carstva.

Momci s tog područja koje je pripadalo Kliškom sandžaku su izvojevali mnoge pobjede na bojnim poljima, prije svih Mlečanima. Danas ovo malo mjesto ima nove junake, one fudbalske.

Inspirisani svojim precima današnji mještani iz mjesta u blizini Konjica su 1995. godine odlučili osnovati fudbalski klub pod nazivom Klis. Kolektiv koji može poslužit kao putokaz svim ostalim te da se uz slogu i jedinstvo s malo novca mogu postići velike stvari.

Klis je ove sezone zabilježio najveći uspjeh u svojoj historiji. Ostvaren je plasman u 1/4 finale Kupa BiH, a klub iz Hercegovine ima velike šanse da se plasira i među četiri najbolje ekipe najmasovnijeg takmičenja.

Međutim, put do uspjeha je bio trnovit. Nekoliko godina nakon osnivanja FK Klis je zamrznut, da bi 2009. godine uslijedila reaktivacija, brzo je izboren plasman u Drugu ligu Jug, a 2017. i 2018. godine izboren je osvojen Kup HNK-a.

Iako klupski budžet iznosi oko 130.000 te igrači igraju za 100 ili 200 KM po atmosferi koja vlada u ovom klubu i među igračima reklo bi se da su im primanja višestruko veća. Svojevremeno su potpuno nezasluženo poprimili epitet “seljačkog” kluba, marljivo i strpljivo su radili te su postali najzdravija sredina za igranje u ovom dijelu Hercegovine.

Svoje domaće utakmice igraju na stadionu “Seid Padalović” koji je naziv dobio po lokalnom heroju. Imaju čak četiri omladinske kategorije: pjetlići, predpioniri, pioniri i kadet. Svim članovima omladinskih kategorija je obezbijeđen besplatan prevoz na treninge.

Klub finansiraju uglavnom mještani, a određenu finansijsku pomoć imaju i od općine Konjic.

Članovi Upravnog odbora i “glavni krivci” zašto je Klis prva priča bh. fudbala ove sezone su: Ahmo Miljević ( predsjednik ), Ekrem Terzić (direktor), Rasim Sitar, Zejnil Gostevčić, Haris Idrizović, Zijo Padalović, Jasmin Turak, Salem Delić, Almir Šahinović, Ibro Hero, Šačir Hrnjica, Nusret Šoljić, Ejub Miljević, Fikret Šahić, Asim Lipovac i Senad Sarajlić.

Ekipa portala Sportske.ba je posjetila FK Klis i ostala impresionirana viđenim. Srdačan prijem domaćina, skromnost i plemenitost vodećih ljudi u klubu, sjajna atmosfera među igračima su nešto što se “vidi iz aviona”. Jednostavno sve zrači pozitivnom energijom.

Naši novinari u društvu članova UO FK Klis

U srijedu će Klis u revanš meču 1/4 finala dočekati Slogu iz Gornjeg Crnjaleva. Odlučili su utakmicu da igraju na gradskom stadionu u Konjicu kako bi svim mještanima sa ovog područja dali mogućnost da prisustvuju jednom fudbalskom prazniku.

Bez obzira što je u pitanju historijska utakmica pritiska nema, igrači djeluju potpuno rasterećeno, kao da nisu svjesni uspjeha kojeg su do sada ostvarili.

O trenutnom stanju u klubu, ambicijama, igračkom kadru i drugim stvarima razgovarali smo sa predsjednikom UO Ahmom Miljevićem, trenerom Adisom Padalovićem te igračem Bernom Šimunovićem.

Pripremili: Admin Čaušević, Haris Zilić i Ismet Nimanović

Video sadržaj

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda