Uto03082021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Interesantno „Besposleni popovi“ i namještene utakmice

„Besposleni popovi“ i namještene utakmice

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Stari su ljudi rekli: besposlen pop i jariće krsti! Upravo su se ovih dana „besposleni popovi“ žestoko poigravali teškim, olovnim, nadasve crnim glasima prema kojima su utakmice GOŠK-Sarajevo i Željezničar-Zvijezda 09 apsolutni dokaz kladioničarske umiješanosti u nogometno natjecanje u BiH.

Zašto takav način razmišljanja jednog dijela nogometne javnosti i nekolicine dokonih novinara uspoređujem s besposlenim popom? Iz više razloga!

Bio sam na utakmici u Gabeli. Igrači GOŠK-a su doslovno izginuli na terenu znajući da igraju možda najvažniju utakmicu u tekućem prvenstvu. Isplatilo se. Uz dosta sreće i zahvaljujući neefikasnosti gostujućih napadača. Sarajevo, lider na tabeli, nije opravdao uloga apsolutnog favorita. Može se Musemić vaditi na loš teren (a on, vrhunski napadač, davao je golove na znatno lošijim ledinama: Pod Goricom, Tušanj, Nikšić, Priština, Skoplje, Bežigrad, Kantrida...) na jaki južni vjetar, na kišu... Može se pravdati opoganjenom floskulom da „danas svak igra fudbal“, da je „fudbal nepredvidiv“, da u našoj ligi „svak svakoga može pobijediti“, ali osnovni uzrok poraza Sarajeva jest neučinkovitost i predumišljaj „lako ćemo“.

U Gabeli se igralo „muški“, čvrsto se ulazilo u duele, nadskakivalo, uklizavalo... Nije se umiralo u ljepoti, nije bilo prefinjenog nogometa, gega, vica, driblinga, divnih pasova. Igralo se kruto, u grču.
Zato ja, koji sam se nagledao namještenih i dogovorenih utakmica, koji sam po opskurnim provincijskim birtijama svjedočio isplaćivanju sudaca nakon „poštenog suđenja“, koji sam za vrijeme utakmice čuvao unaprijed uzete prljave sudačke pare, da nebi „isparile“ iz svlačionice, koji sam svjedočio isplatama „u naturi“, zato ja tvrdim da se u Gabeli odigrala korektna, poštena, sportska i momačka predstava. Svi oni koji misle (ili tvrde) da je bilo drugačije nemaju ama baš niti jedan element na koji bi se pozvali kako bi argumentirali notornu neistinu.

Ne znam što se događalo na Grbavici, ali teško je zamisliti da Željezničar koji je u rezultatskoj (polu) krizi, ali istovremeno u organizacijskom i infrastrukturnom zamahu, stavlja na kocku ugled koji je mukotrpno stjecan čitavo stoljeće. S druge strane, teško je povjerovati da bi Zvijezda nešto „mutila“ u trenutku kad vodi žestoku borbu s kladioničarskim vješticama iz vlastitih redova.
Ne kažem, naravski, da je kod nas u nogometu horizont ružičast, ali mislim da ne treba istjerivati zle duhove tamo gdje ih nema, da ne treba loš dan nekadašnjih velikana svoditi pod najjednostavniji nesportski alibi: namješteno!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba.

PIŠE: Mladen BOŠNJAK

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda