Sub10062023

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Interesantno Fudbal više neće biti isti: Uvodi se niz novih pravila!

Fudbal više neće biti isti: Uvodi se niz novih pravila!

Asocijacija za pravila fudbalske igre (IFAB) zasjeda u Dohi gdje će biti doneseno niz noviteta u ovaj sport i na snagu će stupiti od 1. jula.

Na sastanku će se razgovarati o dešavanjima iz cijele sezone, a poseban naglasak će biti o igranju rukom zbog raznih kontroverznih i komplikovanih situacija.

Novost je i ta što će zvanično biti dozvoljena upotreba pet izmjena u svim FIFA takmičenjima, s tim da će nacionalni savezi sami odlučivati da li da primjene to pravilo ili ne.

Svaki tim će izmjene moći koristiti u tri intervala plus poluvrijeme. Dodatna šesta izmjena će se moći koristiti u produžecima ako je to u skladu sa pravilnikom takmičenja.

Ubuduće kada igrač spriječi gol ili očiglednu gol šansu igranjem rukom onda će biti isključen bez obzira gdje se akcija dešavala.

Najvaljuju se i promjene koje se odnose na golmane i penale. Prema dosadašnjem pravilu golman je jednom nogom mogao biti van linije, a drugom na liniji ili iza linije.

Od 1. jula golmani će obje noge morati držati na gol-liniji, tačnije golman više neće smjeti stajati ni ispred ni iza, već isključivo na gol-liniji.

Kada je u pitanje uvođenje "poluautomatskog ofsajda" kojeg detektira tehnologija, taj sistem koji je primjenjivan na Svjetskom klupskom prvenstvu se još uvijek testira i za sada neće biti uveden.

Inače, prema najavama IFAB će donijeti odluku da sve reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u zapisniku mogu prijaviti 26 igrača. Dakle, lista će biti proširena što će svakako olakšati posao selektorima.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 10 Kolovoz 2022 18:55

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda