Ned14082022

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Interesantno Pravilo od pet izmjena u ponedjeljak službeno i trajno ulazi u nogometna pravila
Nedjelja, 12 Lipanj 2022 09:16

Pravilo od pet izmjena u ponedjeljak službeno i trajno ulazi u nogometna pravila

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Jedna od većih promjena koje je u nogomet donio koronavirus, pravilo o pet izmjena koje se primjenjuje u velikoj većini liga i natjecanja, u ponedjeljak će biti i službeno upisano u PNI...

Korištenje pet zamjena na utakmici, uvedeno kao izmjena pravila zbog pandemije COVID-19, bit će službeno trajno upisano u Pravila nogometne igre na sastanku u Dohi u ponedjeljak, priopćio je Odbor Međunarodnog nogometnog saveza (IFAB).

Od izbijanja pandemije 2020. bilo je dopušteno najviše pet zamjena po momčadi, umjesto dotadašnjih tri. Sad će to pravilo postati trajno, iako će njegova uporaba u različitim natjecanjima ostati u diskreciji tijela koje organizira utakmice.

Premier liga je, na primjer, dopustila pet zamjena kada je tu ideju prvi put iznijela FIFA u svibnju 2020., ali se vratila na tri zamjene u posljednje dvije sezone. Međutim, pristali su da im se od sljedeće sezone dopusti pet zamjena.

IFAB je rekao da će pet promjena po momčadi i dalje biti dopušteno u najviše tri intervala, a potencijalna šesta zamjena bila bi dopuštena ako je utakmica ušla u produžetke. IFAB-ove promjene počet će od 1. srpnja.

Tijelo, osnovano 1886. godine da djeluje kao čuvar zakona igre, također će raspravljati o zamjenama za slučaj potresa mozga igrača i poluatomatski VAR za zaleđa. Poluautomatski VAR, koji će omogućiti otkrivanje zaleđa u nekoliko sekundi, testiran je u posljednje dvije godine i bio je isproban na FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu u veljači. Koristi automatiziranu detekciju lopte i trenutno stvara trodimenzionalne modele pozicije igrača.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda