Uto26102021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Interesantno FUDBAL KAKAV VOLIMO DEFINITIVNO ODLAZI U ZABORAV

FUDBAL KAKAV VOLIMO DEFINITIVNO ODLAZI U ZABORAV

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Ofsajd će se signalizirati na automatiziran način u 2022. godini, u vrijeme Svjetskog prvenstva u Kataru, kazao je u utorak Arsène Wenger, direktor razvoja svjetskog nogometa u FIFA-i, ne otkrivajući modalitete takvog tehnološkog napretka.

"Postoje dobre šanse da će ofsajd biti automatiziran 2022. godine. Ja sam dužan čuvati tajnu, ali to će biti sljedeći veliki napredak u suđenju u nogometu", rekao je bivši trener Arsenala.

Iako se danas odluke o ofsajdu ponekad donose pomoću videopotpomognutog suđenja (VAR), a suci su postavljeni ispred ekrana uživo, Wenger sugerira da nogomet može ići naprijed, bržom intervencijom tehnologije za rješavanje spornih situacija.

Ova je promjena već bila u pripremi za FIFA-u, koja je u lipnju 2020. objavila da planira "razviti poluautomatiziranu tehnologiju za signaliziranje zaleđa, kako bi VAR-u dala dodatne informacije koje će pojednostaviti donošenje odluka i optimizirati analizu slika".

Raspored ovog projekta trebao bi se stoga ubrzati s obzirom na Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje će se održati od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

U martu je Arsene Wenger najavio još jednu promjenu pravila u prosudbi dopuštenih i nedopuštenih faza igre, a zatim je IFAB-u, tijelu koje upravlja pravilima nogometne igre, predložio prilagodbu pravila ofsajda isključujući slučajeve u kojima "dio tijela s kojim napadač može zabiti" ostaje u zakonitom položaju.

Ideja je "učiniti nogomet atraktivnijim" promicanjem napada i uzeti u obzir precizniju procjenu situacija koje dopušta VAR, precizirao je predsjednik Fife Gianni Infantino, čak i ako nikakvo eksperimentiranje o tome nije zasad programirano, prenosi Hina.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda