Uto03082021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Interesantno Povijesni trenutak u Iranu: Žene mogle uživo gledati nogometnu utakmicu

Povijesni trenutak u Iranu: Žene mogle uživo gledati nogometnu utakmicu

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Po prvi put od 1979. godine, iranske vlasti dozvolile su „masovniji“ odlazak ženama na nogometne utakmice tako da je susretu Irana i Kambodže moglo prisustvovati oko 3 000 gledateljica...

Nevjerojatno, ali istinito. U Iranu do danas, nogometnim utakmicama nisu mogle prisustvovati žene. Dobro, nekih izuzetno rijetkih događa je bilo, ali i tada se često radilo o malim grupicama koje na golemim iranskim stadionima nisu bile primjetnije od sitne mušice koja zna zasmetati gledateljima.

Situacija se znatno zaoštrila tragičnim događanjima u posljednje vrijeme, smrću jedne djevojke koja je htjela ući na stadion i FIFA je odlučila žestoko reagirati. Iako se trudi na sva zvona promovirati jednakost i protivljenje bilo kojoj vrsti diskriminacije, krovnoj nogometnoj organizaciji dugo je trebalo da konačno ultimativno zatraži od iranskih vlasti da se ponaša u skladu s civilizacijskim dostignućima.

Tako su u današnjem susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, na utakmici Irana i Kambodže, žene dobile pravo pristupa. Nije to velik broj, na oko 78.000 mjesta žene su dobile 3.000 karata, ali i ovo je prvi korak ka nešto normalnijem stanju u iranskom nogometu. Ipak, niti ovaj presedan nije prošao bez kontroverzi. Naime, taj ženski sektor osiguran je isključivo za gledateljice, tako da u slučaju da su htjele doći u pratnji osobe suprotnog spola, nisu smjele sjediti u istom sektoru.

Iranci su slavili s velikih 14:0. Za sada, prema posljednjim informacijama, nikakvih incidenata nema, a sudeći po fotografijama koje dolaze iz Teherana, navijačice koje su dobile pravo pristupa uživaju u predstavi svojih sunarodnjaka.

 

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda