Sri04082021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Interesantno FIFA uvodi 10 novih pravila u narednoj sezoni

FIFA uvodi 10 novih pravila u narednoj sezoni

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Međunarodni odbor za fudbal, organ FIFA-e zadužen i za korekciju postojećih i uvođenje novih pravila, promijenio je na posljednjoj sjednici čak 10 pravila, koja će početi važiti u sezoni 2019/2020.

Izmenjena su pravila 8. i 9. koja se odnose na spuštanje lopte i koja predviđaju da ako je igra zaustavljena u šesnaestercu, sudija spušta loptu golmanu, a ako je zaustavljena van šesnaesterca sudija loptu spušta jednom igraču.

Ako u “živom zidu” stoje tri ili više defanzivaca, igrač ekipe koja napada ne smije da im bude bliži od metra, a ako je bliži od metar, indirekt se dosuđuje u korist tima koji se branio. Jedno od pravila odnosi se na javnu opomenu zbog nelegalne proslave pogotka i ona će ubuduće biti na snazi čak i ako je pogodak poništen.

Po jednom od pravila, lopta je u igri čim se izvede udarac, ne mora više da napusti šesnaesterac da bi se smatralo da je u igri, a namjerno igranje rukom i dalje se smatra prekršajem. Na početku utakmice, prema novim pravilima, tim koji prilikom bacanja novčića pobijedi, može ubuduće da bira da li će da prvi ima loptu, ili ka kom golu će da napada.

Jedna od novina je i to što će postojati različiti termini za medicinske prekide meča, pa se tako uvodi prekid zbog rashlađivanja aktera od 90 sekundi do tri minuta i prekid za rehidraciju, koji može da traje maksimalno minutu. Igračima su dozvoljene višebojne majice ako su istih boja kao rukavi ili sam dres, a još jedno od novih pravila odnosi se na to da ako se sudija sprema da pokaže žuti ili crveni karton a ekipa u čiju korist je dosuđen prekršaj izvede brz slobodan udarac i stvori obećavajuću priliku za gol, sudija smije odložiti pokazivanje kartona do narednog prekida igre.

Zamijenjeni igrač mora da napusti teren kod najbliže tačke na aut-liniji ili gol-liniji od mjesta na kome se nalazi, a uvodi se i da zvaničnik ekipe koji je kriv za neprihvatljivo ponašanje može da bude kažnjen žutim ili crvenim kartonom.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda