Sub23102021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport Liga Petice Ostale lige Posavina Basel, hrvatski klub koji u Švicarskoj povezuje Posavljake s obe strane Save

Posavina Basel, hrvatski klub koji u Švicarskoj povezuje Posavljake s obe strane Save

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Za vrijeme rata i poraća devedesetih više od stotine tisuća Hrvata iz Bosanske Posavine prognano je sa svojih vjekovnih ognjišta i razasulo se po cijelo svijetu.

Veliki dio njih dom je pronašao u Švicarskoj, gdje su se jako brzo integrirali a kao vrijedan narod ubrzo se pokazali uspješnima na raznim poljima. Nostalgija za rodnim krajem izrodila je i ideju za osnivanjem kluba u kojem bi se kroz sport okupljali Posavljaci ali i svi oni simpatizeri Posavine. Tako je začeta ideja o zasnivanju NK Posavine Basel koja slovi danas za jedan od najuspješnijih Posavljačkih klubova u iseljeništvu.

Začetci nogometnog kluba Posavina Basel sežu u 1995 godinu kada je na inicijativu grupe Posavljaka osnovan malonogometni klub koji je igrao po turnirima diljem cijele Švicarske. U međuvremenu porasla je potreba za pronalaženjem stalnog igrališta i terena kojeg su Posavljaci pronašli u Reinachu(Basel) kod domaćeg švicarskog kluba s kojima kako kažu i dana danas odlično surađuju i dijele terene i prostorije.

Godine 1995. službeno kreću sa natjecanjem kao podsekcija FC Reinach. 2000 godine klub prelazi iz 5 regionalne lige u 4, te iste godine ostavruju se uvjeti da se nastupi pod obilježjima i imenom Posavina koji kako kažu iz kluba povezuje dvije Posavine onu Bosansku i Hrvatsku. Od tada pa evo punih dvadeset godina Posavina Basel s ponosom nosi svoje ime te stječe simpatije i prijateljstva drugih klubova i regija. U dvadeset godina svog postojanja u Posavini Basel kažu teško je navesti sve događaje medjutim izdvajaju dogadjaje na koje su posebno ponosni.

– Imali smo čast da ugostimo dva najveća hrvatska kluba Dinamo i Hajduk i odigramo prijateljske utakmice s njima, kažu predsjednik Posavine Anto Gašić i dopredsjednik Jozo Dragičević. Potom smo dvaput ugostili izbornika Hrvatske nacionalne momčadi i upravni odbor HNS-a na čelu sa predsjednikom sad pokojnim Vlatkom Markovićem. Organizirali smo nogometnu akademiju Davora Šukera za djecu. U suradnji s HNS-om organizirali smo Cro-camp za djecu. Klub ima i vlastite prostorije i restoran u centru Basela te je često mjesto okupljanja baselskih Hrvata.

NK Posavina Basel sezonu je završila u 3. amaterskoj ligi na trećem mjestu. Trener NK Posavine je poznati hrvatski nogometaš Marko Topić, koji je nekada igrao za FC Sion, FC Zurich, Wolfsburg te nastupao i u dresu nekadašnjeg hrvatskog prvoligaša NK Varteks iz Varaždina ali ujedno i bivši BiH reprezentativac.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda