Pet24092021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport Liga Petice Italijanska liga BANKROT VLASNIKA MILANA: Imovina mu se rasprodaje na eBayu

BANKROT VLASNIKA MILANA: Imovina mu se rasprodaje na eBayu

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Samo deset mjeseci nakon kupnje posrnulog velikana talijanskog i svjetskog nogometa za 740 miliona eura, kineski biznismen proglasio je bankrot.

“Hvala Berlusconiju na povjerenju, a navijačima Milana na strpljenju. Napravili smo najveći i najteži korak, a sada idemo dalje u nove pobjede. Milan je klub svjetskog renomea i vratit ćemo ga na vrh svjetskog nogometa. Od danas kreće oporavak Milana na svim poljima.”

Ovako je 14. aprila govorio Yonghong Li, kineski biznismen težak pola milijarde dolara, kada je u ime kineskog konzorcija Sport Investment Lux za 740 miliona eura kupio 99,93 posto Milana.

Tako je okončao 31 godinu dugu eru kontroverznog talijanskog biznismena i političara, tpkom koje su Rossoneri osvojili 29 trofeja. Ipak, posljednjih godina bio je daleko od nekadašnje slave, pa su bila potrebna nova i velika ulaganja kako bi se klub vratio na talijanski i europski vrh.

Ugovorom o kupnji Milana Kinezi su se obavezali u tri godine investirati 350 miliona eura u klub. Krenuli su doista žestoko i samo ovog ljeta, njihova prvog u klubu, na čak 15 novih igrača potrošili preko 220 miliona eura.

Ipak, samo pola godine nakon preuzimanja Milana, Li Yonghong počeo je tražiti kupca 25 posto dionica kluba koje je nudio za 200 miliona eura. Ali nije bilo zainteresiranih za četvrtinu vlasničkog udjela u Milanu.

Milanova gazdu na ovo je natjerao dug od 80 miliona eura, odnosno dospijeće rate kredita ukupnog iznosa 300 miliona eura koji je podigao kod investicijskog fonda kako bi kupio Milan.

Li Yonghong nije imao čim vratiti navedenu ratu, a u nevolje ga je bacila njegova reputacija; zbog financijskih malverzacija nije mogao naći investitore koji bi mu pomogli pod povoljnijim uvjetima.

U očaju se pod nepovoljnim uvjetima zadužio kod lešinarskog fonda, kojem više ne može plaćati, a zbog dugova tužile su ga dvije banke.

Neminovni konačan pad uslijedio je danas. Li je, kako piše Corriere della Sera “proglasio bankrot i njegova imovina prodaje se na dražbi na Taobaou, kineskoj verziji eBaya.”

Kineski sud naložio je prodaju firme za pakovanje procijenjene na 60 miliona dolara, u kojoj Li ima 11 posto vlasničkog udjela, kako bi se namirili dugovi bankama Jiangsu i Canton.

Talijanski dnevnik navodi da je Li bio nesolventan i u aprilu prošle godine, kada je kupio Milan. To se očituje u tome što je presuda o stavljanju spomenute firme na dražbu donesena u februaru prošle godine. Ali tada je rasprodaju spriječio žalbeni postupak. Sada više nema odgode.

Pitanje je što će sada biti s Milanom. Igračima i navijačima ova vijest dolazi kada se ekipa konačno podigla pod vodstvom legende Gennara Gattusa nakon lošeg ulaska u sezonu.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda