Uto28062022

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport Liga Petice Italijanska liga Revolucija u Seriji A, prvi put će se igrati po sistemu od prije 58 godina?!

Revolucija u Seriji A, prvi put će se igrati po sistemu od prije 58 godina?!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Play-off se vraća, novinska agencija ANSA najavljuje veliku promjenu u italijanskoj Seriji A.

Vodstvo italijanske Serije A odlučno je da uvede pravilo play-offa za dvije ekipe koje se bore za titulu ili za opstanak u slučaju da imaju isti broj bodova.

U prethodnoj sezoni Milan je osvojio naslov nakon 11 godina, pošto je na kraju imao dva boda više od gradskog rivala Intera. Rossoneri su u zadnjem kolu s 3:0 slavili kod Sassuola i tako ovjerili naslov prvaka.

U borbi za opstanak, Salernitana je izgubila od Udinesea s 0:4, ali je ispao Cagliari jer nije uspio da pobijedi ekipu Venezije.

Sada italijanska novinska agencija ANSA javlja da će uskoro doći do velikih promjena i da su vlasti Serije A izglasale prijedlog da se od sljedeće sezone uvede pravilo play-offa, koje bi se koristilo u slučaju da dvije ekipe koje se bore za opstanak ili titulu nakon 38 kola imaju isti broj bodova.

Do sada su se u slučaju istog broja bodova mjesta na tabeli određivale na osnovu direktnih međusobnih susreta, a potom i gol-razlika.

Play-off sistem bi se tako nakon 58 godina mogao vratiti u Seriju A. Prvenstvo italije tako je riješeno u sezoni 1963/64 kada su Inter i Bologna imali nakon 34 kola isti broj bodova. Finale je odigrano u Rimu, a Bologna je s 2:0 pobijedila i bila prvak, dok je u utakmici za ispadanje Sampdoria pobijedila Modenu s 2:0.

Raspored za novu sezonu Serije A bit će objavljen 24. juna ove godine na posebnoj svečanosti. Utakmice će početi 13. avgusta i trajat će do 4. juna 2023. godine. Pauza vezana uz Svjetsko prvenstvo u Kataru održat će se od 13. novembra do 4. januara.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda