Čet30062022

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport Liga Petice Italijanska liga Državno tužilaštvo upalo u Juventus, evo o čemu se radi

Državno tužilaštvo upalo u Juventus, evo o čemu se radi

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

“Po naredbi italijanskog Državnog tužilaštva, policajci Porezne uprave vrše pretres kancelarija nogometnog kluba Juventus u Torinu i Milanu”, objavilo je kasno sinoć državno tužilaštvo u Torinu, prenosi Index.hr.

Kupovina i prodaja igrača te nepostojeće transakcije su glavni interes istrage

“Časnici torinske ispostave ekonomsko-financijske policije zaduženi za istragu u ovom predmetu dobili su nalog da pronađu i izdvoje dokumentaciju i ostale korisne dokaze vezane uz finansijske izvještaje kluba od 2018. do 2021. godine, posebno one vezane uz kupovinu i prodaju igrača i s tim povezane finansijske izvještaje. Trenutno je istraga usmjerena prema dokazivanju počinjenja kaznenih djela lažnog oglašavanja transakcija te vršenja nepostojećih transakcija rukovodstva kluba, tačnije šefova poslovnog, finansijskog i sportskog odjela Juventusa”, navodi još Državno tužilaštvo te dodaje:

Aferi je italijansko Državno tužilaštvo prije pola godine dalo ime

“Istraga pod nazivom Prizma počela je u maju 2021. i povjerena je istražiteljima iz Sektora za finansijski kriminal. Tokom istrage služili su se prisluškivanjem i praćenjem komuniciranja osumnjičenih zbog osnovane sumnje da je prilikom brojnih transfera fudbalera posrednicima isplaćivana previsoka naknada. Osim toga, vodeće ljude Juventusa tereti se da su odgovorni za kriminalna djela jer je klub kao pravna osoba davao pokriće fizičkim osobama da nezakonito profitiraju na nekim poslovima. Kako bi zaštitili finansijsko tržište, ulazak u klupske prostorije Juventusa i pretresi izvršeni su nakon završetka sedmičnog trgovanja na italijanskoj berzi.”

Tri ključna čovjeka Juventusa su pod istragom

Italijanski mediji dodaju da su pod istragom transakcije Juventusa od oko 50 miliona eura, a za lažiranje transakcija i finansijskih izvještaja osumnjičeno je šest vodećih ljudi kluba u navedenom razdoblju. Među njima su predsjednik Andrea Agnelli, potpredsjednik Pavel Nedved, donedavni sportski direktor Fabio Paratici, koji je u međuvremenu prešao u Tottenham, te još tri aktualna i bivša dužnosnika Juventusa zadužena za finansije kluba.

Juventusu također prijeti optužnica

Svi oni su pod istragom za lažiranje računovodstva kluba i lažno fakturisanje. Osumnjičen je i Juventus kao klub, kojem također prijeti optužnica jer tako navodi italijanski Zakon o korporativnoj odgovornosti.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda