Sub10062023

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport Liga Petice Engleska liga Vlasnik Fulama želi da kupi Vembli

Vlasnik Fulama želi da kupi Vembli

Vlasnik engleskog fudbalskog premierligaša Fulama i NFL ekipa Džeksonvil Jaguars, Šahid Kan (68) želi da kupi stadion Vembli.

Procijenjena vrijednost stadiona je 700 miliona evra. Naime, toliko pakistansko-američki milijarder nudi za hram engleskog fudbala.

Vlasnik stadiona je Engleski fudbalski savez (FA), a prema pisanju "ostrvskih" medija predsjednik FA Greg Klark i izvršni direktor Martin Glen su pristali na ponudu.

Kanovu ponudu prihvatili su i članovi Glavnog odborta FA, međutim, konačna odluka biće poznata nakon sjednice Vijeća FA u kojem se nalazi 127 članova predstavnika klubova i lokalnih fudbalskih organizacija.

Iako Vijeće nema ovlaštenja da prihvati ili odbije ponudu, Klark je poručio da će poštovati njihovu odluku i neće ulaziti u projekat bez njihovog "zelenog svjetla".

Na kraju, potrebna je i saglasnost vlade i Sport England koji su pridonijeli sa 120 miliona evra prilikom obnove Vemblija. Ministar sporta Trejsi Krauč i predsjednik Sport England Nik Bitel u julu su okvirno podržali prodaju.

"Prodaja stadiona Vembli, pregovaračka zaštita i predloženi plan ulaganja 700 miliona evra u fudbalske objekte zajednice predstavljeni na sastanku FA odbora. Sada će cijeli projekat biti predstavljen na Vijeću FA", rekao je portparol FA.

Kan je obećao Englezima da neće mijenjati ime stadiona, on će i dalje biti dom "Gordog Albiona", a na njemu će se i dalje igrati utakmice finala kupova i doigravanja.

Osim toga, Kan će prepustiti FA zaradu s tih utakmica. Najavio je i da želi dozvolu NFL-a, a onda da preseli Džeksonvil Jaguarse u London koji bi tako dobio prvu ekipu američkog fudbala van američkog tla u istoriji.

Većina navijača i engleskih fudbalskih legendi protivi se prodaji doma engleskog fudbala. Bivši engleski fudbalski reprezentativac Geri nevil prodaju "hrama engleskog fudbala" prozvao je smiješnom i suludom.

"Novac za fudbalske terene širom zemlje trebao bi da dođe od bogatih klubova ili od prihoda za agenate", kazao je Nevil.

Stadion Vembli je izgrađen 1923. godine. Prema zvaničnim informacijama kapacitet stadiona je bio 82.000 mjesta, iako je bilo utakmica na kojima se okupilo i više od 100.000 gledalaca. Na ovom stadionu engleska selekcija je igrala 70 godina, a 1966. je osvojila i svoj jedini svjetski naslov.

Na Vembliju su održana i takmičenja na olimpijskim igrama 1948. godine.

Stadion je zatvoren 2000. godine, srušen 2003. godine, a na njegovom mjestu je izgrađen novi Vembli koji je otvoren u martu 2007. Rušenje starog i izgradnja novog stadiona je koštala oko milijardu evra.

(N1)

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda