Čet30062022

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport Liga Petice Engleska liga Zbog rata u Ukrajini slavni klub tone ka dnu, prijeti mu i oduzimanje bodova

Zbog rata u Ukrajini slavni klub tone ka dnu, prijeti mu i oduzimanje bodova

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Rat u Ukrajini traje već dvije sedmice i Rusi ne namjeravaju prestati dok ne ostvare zacrtane ciljeve.

Ratna dešavanja počinju da ostavljaju posljedice ne samo na ukrajinske i ruske sportske kolektive, već i na neke koji su miljama udaljeni od mjesta sukoba.

Među klubovima koji će platiti najveći ceh je Everton, slavni klub sa Goodison Parka koji što zbog loših rezultata što zbog sanckija tone ka dnu.

Karamele su poražene na posljednja četiri od pet duela. Trenutno su na 17. mjestu i s jednim bodom izvan opasne zone. Prije nekoliko dana su od Tottenhama primili pet golova.

Everton je u periodu od 2017. do 2020. godine ostvario gubitke od 260 miliona funti, odnosno 312 eura. Finansijska situacija koju u normalnim okolnostima Premiership ne bi dopustio jer je granica maksimalnog gubitka 105 miliona funti.

Pandemija koronavirusa je koliko-toliko spasila Karamele koje su poslije britanskih sankcija Rusiji upale u novi ogroman problem.

Naime, otkazan je ugovor sa Alisherom Usmanovom koji je usko povezan sa Vladimirom Putinom pa je sponzorstvo vrijedno 300 miliona funti, odnosno 360 miliona eura u narednih 20 godina propalo.

Daily Mail navodi da Evertonu prijeti i oduzimanje bodova jer su na granici da prekrše pravilinik o profitu i održivosti.

Rukovodstvo Premiershipa je svim klubovima dalo rok do kraja mjeseca da podnesu finansijske izvještaje i daju svoje prognoze poslovanja za ostatak sezone.

Nakon toga će uslijediti detaljna analiza koja traje duži period, a klubovi koja prekrše potrošaćka pravila se suočavaju sa oduzimanjem bodova.

U Evertonu su svjesni ove situacije te su navodno već zatražili sastanak sa predstavnicima Premiershipa kako bi porazgovarali o finansijkoj situaciji u klubu.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda