Sub15052021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport EU takmičenja EU2020 UEFA službeno potvrdila odgodu Europskog prvenstva: ‘Svrha iznad profita’

UEFA službeno potvrdila odgodu Europskog prvenstva: ‘Svrha iznad profita’

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon informacija o odgodi Europskog prvenstva 2020 koje su stizale od nacionalnih nogometnih saveza i ostalih dionika video konferencijskog sastanka održanog danas od strane svih europskih nogometnih dionika, konačna službena potvrda stigla je i od krovne europske nogometne kuće UEFA-e.

UEFA je danas objavila odgodu svog najvećeg reprezentativnog natjecanja, UEFA EURO 2020, koje se trebalo održati u lipnju i srpnju ove godine. Zdravlje svih uključenih u nogometnu igru glavni je prioritet, kao i izbjegavanje stvaranja dodatnog i nepotrebnog pritiska na državne službe koje su uključene u organiziranje utakmica. Ovaj potez omogućit će da se nacionalna prvenstva, koja su trenutno odgođena zbog COVID-19 situacije, odigraju do kraja.

Sva UEFA natjecanja i utakmice (uključujući i prijateljske) za klubove i nacionalne reprezentacije, kako za muškarce tako i za žene, stavljena su na čekanje do daljnjeg. Utakmice doigravanja za odlazak na EURO 2020, koje su se trebale odigrati krajem ožujka, odigrat će se u međunarodnom terminu od početka lipnja ove godine, uz mogućnost promjena ovisno o situaiciji.

Osnovana je radna skupina u kojoj će sudjelovati predstavnici liga i klubova kako bi se proučile sve mogućnosti i rješenja za nove kalendare natjecanja koji bi omogućili da se okonča aktualna sezona, ali i sva natjecanja koja se trebaju odigrati u budućnosti, a pogođena su današnjom odlukom.

Izvršni odbor UEFA-e nastojat će donijeti provediv plan kojim će se rasteretiti gusti raspored utakmica diljem kontinenta, uzrokovan širenjem novog virusa.

Nakon obajve odluke Izvršnog odbora, predsjednik Alexander Čeferin se obratio sljedećim riječima:

“Za kormilom smo sporta koji velika većina ljudi živi i diše i koji je sada sputan ovim nevidljivim i brzoširećim neprijateljem. U ovakvim vremenima nogometna zajednica treba pokazati odgovornost, jedinstvo, solidarnost i altruizam.

Zdravlje navijača, osoblja i igrača mora biti prioritet broj jedan i u tom duhu UEFA je na stol stavila opcije koje omogućavaju da se nacionalna natjecanja okončaju sigurno u aktualnoj sezoni i zbog toga sam ponosan na sve moje kolege diljem europskog nogometa. Bio je prisutan pravi duh suradnje iz kojeg se iščitavalo da svi prepoznaju potrebe za žrtvovanjem nečega kako bi se ostvarili bolji rezultati.

Bilo je iznimno važno da, kao glavno tijelo europskog nogometa, UEFA bude ona koja predvodi proces i napravi najveću žrtvu. Pomicanje EURO 2020 turnira bit će veliki udarac i trošak za UEFA-u, ali napravit ćemo sve što je u našoj mogućnosti da vitalna sredstva za ‘grassroots’ nogomet, ženski nogomet i razvoj nogometne igre u pedeset i pet naših članica ne budu pogođena ovom odlukom. Svrha iznad profita bila je glavna nit vodilja pri donošenju ove odluke za dobro europskog nogometa u cijelosti.

Nogomet je inspirirajuća i snažna sila društva. Pomisao na slavlje sve-europskog festivala nogometa pred praznim stadionima, praznim navijačkim zonama dok cijeli kontinent stoji doma u izolaciji, je nešto što nitko ne želi i nismo mogli pristati proslaviti šezdesetu godišnjicu natjecanja u takvim okolnostima.

Zahvalio bih se Europskom udruženju klubova, Udruženju europskih liga i FIFPro-u za njihov velik rad, doprinos i suradnu u danas održanim sastancima. Iz dubine srca također želim zahvaliti svim članicama UEFA-e, njihovim predsjednicima i glavnim tajnicima, kao i kolegama iz Izvršnog odobora na njihovoj podršci i mudroj odluci. Finese će biti odrađene u tjednima pred nama, no bazični principi prema kojima ćemo djelovati dogovoreni su danas i to je veliki korak naprijed. Svi smo ovime pokazali da smo razumni vođe. Demonstrirali smo solidarnost i jedinstvo. Svrha iznad profita. To smo postigli danas.

Također bih se zahvalio i Alejandru Dominguezu i CONMEBOL-u, koji su prihvatili pomaknuti CONMEBOL 2020 Copa America turnir kako bi se ispoštovale preporuke izdane od strane međunarodnih zdravstvenih organizacija o donošenju ekstremnih mjera, čega je i sama odgoda EURO 2020 turnira rezultat. Odgađanje Copa America turnira znači da će klubovi i lige u Europi imati najmanje moguće prepreke u dostupnosti svojih igrača do kraja aktualne sezone. Ovi udruženi potezi, koordinirane i razumne odluke duboko su cijenjene od svih u europskoj nogometnoj zajednici.

Također bi se zahvalio i FIFA-i te predsjedniku Gianniju Infantinu, koji je naglasio da će napraviti sve što se od njih traži kako bi novi kalendar natjecanja funkcionirao. Suočen s ovom krizom, nogomet je pokazao svoju najbolju stranu – otvorenosti, solidarnosti i tolerancije.

UEFA EURO 2020 turnir trebao je biti odigran u dvanaest gradova diljem Europe od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. godine. Novi predloženi datum je od 11. lipnja do 11. srpsnja 2021. godine. UEFA želi istaknuti da će svim kupcima karata koji ne budu u mogućnosti ići na turnir 2021. godine sav iznos biti vraćen u cijelosti. Tijekom sljedeće mjeseca bit će objavljene detaljne informacije o refundaciji.

Odluke o datumima ostalih UEFA natjecanja, bilo da je riječ o klupskim, nacionalnim, muškim ili ženskim natjecanjima, bit će donijete i objavljene u dogledno vrijeme”.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda