Sub27052023

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Premijer liga BiH Kabiri razočaran odlukom Igora Savića: Ovo je posljednji put da igrač napušta klub u toku sezone, pogotovo protiv volje uprave

Nova sezona, nova pravila: Promjene u pravilu "zaštićenog godišta", ostaje isti broj stranaca

Sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ulazi u samu završnicu, a do kraja su ostala samo dva kola. Ipak, pripreme za novu sezonu već teku punom parom, a kako saznajemo doći će i do promjene pravila što se tiče zaštićenog godišta dok pravilo oko broja stranaca u jednoj ekipi ostaje isto.

Ove sezone Premijer liga BiH donijela nam je velika uzbuđenja, a u preostala dva kola slijedi prava drama što se tiče borbe za Evropu i grčevite borbe za ostanak u društvu najboljih.

Iako ova sezona još uvijek nije završena jasno je da se u Nogometnom savezu BiH već sada pripremaju za nove izazove i narednu sezonu u kojoj će biti nekoliko promijenjenih pravila.

Kako saznaje SportSport.ba doći će do promjene "pravilo zaštićenog godišta" i ono će na snagu stupiti već od naredne sezone Premijer lige.

Podsjećamo, u tekućoj sezoni klubovi su u početnom sastavu morali imati dvojicu U-21 igrača s tim da je jedan morao biti na terenu cijeli meč. Klubovima se to pravilo nije previše sviđalo, a iz Saveza su odlučili da reaguju.

Kako saznajemo od nove sezone će ovo pravilo biti promijenjeno. Dakle, od nove sezone klubovi će morati u prvih 11 morati imati jednog U-21 igrača i jedan mora biti konstatno u igri.

Također, pored toga svaki klub će morati imati minimalno trojicu U-21 igrača u zapisniku za jednu utakmicu.

Što se tiče broja stranaca koji klubovi mogu imati registrovane za mečeve on ostaje isti, odnosno svaki klub će u zapisniku moći imati pet stranih fudbalera.

Već je poznato i da će nova sezona u Premijer ligi naše zemlje početi 30. jula, dok prelazni rok starta 20. juna.

Podsjećamo, do promjene je došlo i što se tiče Kupa BiH, odnosno finalne utakmice.

IONSBiH donio je odluku da će se od naredne sezone ponovo igrati dvije utakmice u finalu.

Izvor: sportsport.ba

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda