Pon23052022

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home

Skandal na pomolu: FIFA izbacuje reprezentaciju sa Mundijala u Kataru?

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Kakav bi ovo šok bio za svjetski fudbal

Čelnici Čileanskog fudbalskog saveza uputili su zahtjev Međunarodnom fudbalskom savezu (FIFA) za pokretanje istrage o plasmanu Ekvadora na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo kojem je domaćin Katar, zbog igrača koji je predstavljao ovu južnoameričku državu, a Čileanci tvrde da na to nije imao pravo.

Radi se o defanzivcu Byronu Castillu koji je sakupio osam nastupa tokom južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojima je Ekvador osvajanjem četvrtog mjesta izborio izravan plasman na završni turnir, na kojem bi trebao igrati u grupi A s Katarom, Senegalom i Nizozemskom.

Čileanci u svom zahtjevu navode da Castillo nije rođen 1998. u Ekvadoru, kako se to navodi u njegovim službenim podacima, već da se radi o igraču rođenom 1995. u Kolumbiji. Čile je kvalifikacije završio na sedmom mjestu s 19 bodova, a u dva dvoboja s Ekvadorom osvojio je samo bod. Castillo je nastupio u obje utakmice.

- Prema dostupnim informacijama i dokumentima, držimo da su iznesene činjenice vrlo ozbiljne, te da ih FIFA mora pomno istražiti. Istraga provedena u Ekvadoru utvrdila je da postoje nepravilnosti u rodnom listu koji je igrač priložio, a Nacionalna direkcija građanskog registra je objavila da taj dokument ne postoji u njihovoj arhivi, te ukazala i na druge slabosti u dokumentu, što upućuje na to da se radi o krivotvorini, stoji u saopštenju Čileanskog fudbalskog saveza.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda