Uto07072020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Interesantno Osam velikih problema s kojima se nogomet suočava

Osam velikih problema s kojima se nogomet suočava

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Španjolska Marca je navela osam velikih problema s kojima se klubovi trenutno suočavaju.

1. Kako će završiti započete lige?

Postoje tri realne opcije.

Prva je da će se preostale utakmice odigrati kada se za to steknu uvjeti. Druga je da će utakmice biti odigrane bez prisustva gledatelja, a treća je da će sve do sada odigrane utakmice biti poništene. Većina klubova želi sezonu nekako privesti kraju, jer će finansijski gubitak u suprotnom biti ogroman.

2. Rizik od kolapsa

Ako klubovi ne dobiju svoj unaprijed projektovani novac od televizijskih prava, njihova budućnost bit će dovedena u pitanje, jer mnogi klubovi neće moći podmiriti troškove koji nastanu u periodu od marta do juna. Neki klubovi bi mogli bankrotirati pa se možda može očekivati i nešto fleksibilnija politika financijskog fair-playa.

3. Lopta je u dvorištu igrača

Klubovi će morati tražiti od svojih igrača da pristanu na smanjenje plaće. Podneseno je dosta zahtjeva da se igračima smanje plate za 10 ili 20 posto, a otkazivanje sezona bi moglo dovesti do ponovnog pregovaranja oko ugovora i isplati manjih svoti novca.

4. Ugovori koji završavaju 30. juna

Posudbe i ugovori koji završavaju u junu morat će biti produženi ako sezone završe u julu.

Nogometni dužnosnici govore da nema smisla prekidati ugovore u junu ako sezone potraju i duže od tog datuma.

5. Manje zarade od transfera

Očekuje se da ponude za transfere igrača ovog ljeta budu niže i svote preko 100 miliona eura teško da ćemo vidjeti ove sezone. Manje bogati klubovi će možda biti primorani svoje najbolje igrače prodati po nižim cijenama od željenih.

6. Kraći prijelazni rok

Ako se lige završe u julu, klubovi će se suočiti s najkraćim ljetnim prijelaznim rokom u historiji. Manje vremena za realizaciju transfera će dovesti i do manjeg broja samih transfera – pogotovo imajući na umu da će sezona 2020./21. morati početi što ranije, zbog Evropskog prvenstva koje je pomaknuto za 2021. godinu.

7. Posudbe s opcijom otkupa

Ovo je nešto što je u posljednje vrijeme postalo vrlo aktuelno i vjerovatno će se o tome tek govoriti.

Klubovi koji imaju pravo igrače, koji za njih nastupaju kao posuđeni, otkupiti do 30. juna, mogli bi biti u problemima ove godine.

8. "Bum" u 2021. godini

Ako se stvari vrate u normalu prije nego kasnije, tada bi naknade mogle ponovo narasti, a izgubljeno vrijeme bi se moralo nadoknaditi zbog iduće godine.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda