Sri15072020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Interesantno UEFA dala prednost zdravlju igrača i završetku domaćih takmičenja

UEFA dala prednost zdravlju igrača i završetku domaćih takmičenja

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

UEFA je danas donijela zvaničnu odluku da se EURO umjesto 2020., igra 12 mjeseci kasnije, odnosno 2021. godine.

Iz krovne kuće evropskog fudbala su nakon videokonferencije sa svim članicama poručili da je zdravlje prioritet, a prolongiranje Evropskog prvenstva za 12 mjeseci će pomoći da se završe sva domaća prvenstva, koja su trenutno na čekanju zbog pandemije koronavirusa, čije žarište je sada upravo u Evropi.

Sva UEFA-ina takmičenja i utakmice suspendovani su do daljnjeg. Ono što je trenutno važno za Zmajeve, utakmice baraža predviđene za kraj marta, igrat će se u reprezentativnoj pauzi početkom juna, pod uvjetom da to situacija bude dozvoljavala.

Pored toga odgođena je i Copa America, koja se trebala igrati u terminu Evropskog prvenstva.

Aleksander Čeferin, prvi čovjek UEFA-e zahvalio je Alejandru Dominguezu i CONMEBOL-u na otkazivanju prvenstva Južne Amerike, čime će igrači biti manje opterećeni ciljem da se sezona u Evropi privede kraju.

- Prolongiranje EURO-a mnogo će koštati UEFA-u, ali učinit ćemo sve da to ne utječe na finansiranje svih 55 država članica - rekao je Čeferin koji je dodao da ne može ni zamilisti da se fudbal igra pred praznim tribinama i pustim navijačkim zonama.

Iz UEFA je potvrđeno da je predložen novi termin održavanja Evropskog prvenstva 2021 (11. juni - 11. juli).

Odluke o datumima za ostala takmičenja pod kišobranom krovne kuće evropskog fudbala bit će donesene i objavljene u dogledno vrijeme.

I na zvaničnoj internet stranici Fudbalskog saveza BIH potvrđeno je da će se EURO igrati od 11. juna do 11. jula 2021. godine.

- Utakmice baraža igrale bi se u junskom terminu 2020. godine, ukoliko situacija sa koronavirusom to dozvoli. Reprezentacija Bosne i Hercegovine će se kroz susret baraža protiv selekcije Sjeverne Irske, pokušati izboriti za nastup na finalnom turniru EURO-a - saopćeno je iz FSBiH, uz dodatak:

- UEFA će oformiti i radnu grupu koja će predložiti ostale neophodne promjene u kalendaru UEFA-inih klupskih i reprezentativnih takmičenja uzimajući u obzir novonastale okolnosti. Želja UEFA-e i nacionalnih liga je da se, u zavisnosti od razvoja situacije s pandemijom koronavirusa, uspješno okončaju započete takmičarske sezone u svim zemljama. UEFA je ovim potezom pokazala veliku solidarnost prema klubovima i nacionalnim ligama.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda