Pet10072020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Interesantno Počeo je rat FIFA i UEFA

Počeo je rat FIFA i UEFA

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

FIFA je promjenom formata Svjetskog klupskog prvenstva objavila rat UEFA, koja je preuzela ulogu zaštitnika fudbala, mada i jedne i druge interesuje isključivo novac

Predsjednik krovne institucije svjetskog fudbala FIFA Gianni Infantino potvrdio je za medije da je na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora usvojena promjena sistema takmičenja u Svjetskom klupskom prvenstvu, koje bi od 2021. godine trebalo zamijeniti Kup konfederacija u kalendaru FIFA takmičenja i na period od četiri godine krunisati najjači svjetski klub.

Svjetsko klupsko prvenstvo inače se igra krajem godine i igraju ga svi kontinentalni prvaci uz prvaka zemlje organizatora, a ovo takmičenje nikad nije dobilo značaj na evropskom kontinentu kakvom se FIFA nadala. Razlog je jednostavan, sa finansijskog, marketinškog i svakog drugog aspekta, evropskim velikanima se ne isplati boriti za bezvrijedan trofej u jeku sezone, jer im to takmičenje može samo poremetiti situaciju na domaćem tlu, gdje ionako imaju previše utakmica za igrati.

Glad za novcem

Razlika u kvalitetu evropskih i prije svega južnoameričkih timova je tolika da su Evropljani uspjeli ostvariti potpunu dominaciju i posljednji put naslov nisu osvojili sada već davne 2012. godine, kada je Corinthians savladao Chelsea. Turnir je prvi put održan 2000, a nakon petogodišnje pauze, od 2005. se počeo održavati svake godine. Evropske ekipe imaju 11 naslova, a južnoameričke četiri. I ta razlika u budućnosti može samo rasti ako UEFA sa svojom produženom rukom ECA ne zabrani svojim klubovima učešće u tom takmičenju.

Treba razumjeti kako funkcionišu dvije najsnažnije svjetske fudbalske institucije. Bez obzira na desetine nemaštovitih i kratkih slogana koji obavezno u prvi plan stavljaju ljubav prema fudbalu, FIFA i UEFA u obliku u kojem postoje zapravo postoje isključivo zbog novca. Osnovni izvor prihoda im je marketing, a što su takmičenja koja organizuju zanimljivija, veća i kvalitetnija, to je njihova mogućnost zarade drastično veća. I za FIFA, koja je decenijama po ovom pitanju bila neupitni lider, ta činjenica odjednom predstavlja problem.

Uskom saradnjom sa najjačim kontinentalnim klubovima koja je, složio se neko ili ne, uništila kompetitivnost na evropskom kontinentu, UEFA je u potpunosti brendirala Ligu prvaka kao najjače svjetsko fudbalsko takmičenje, kojem i Svjetsko prvenstvo teško može parirati. No, sve i da ono zadrži ulogu najisplativijeg takmičenja, održava se svake četiri godine, što za FIFA predstavlja ozbiljan problem.

A dodatni, puno veći problem jesu reforme evropskih takmičenja, najavljene s ciljem “povećavanja broja kvalitetnih utakmica koje će gledaocima pružiti apsolutni spektakl”, a u prevodu zapravo povećavanje marketinškog tržišta UEFA i mogućnosti vlastite zarade.

I FIFA direktan odgovor na takvo što nema. Formiranjem UEFA Lige nacija, FIFA je bačena još jedna rukavica u lice, a nevješti mislioci u ovoj instituciji pokušali su promovisati priču o održavanju svjetske Lige nacija, čija bi organizacija, naravno, bila u rukama FIFA. Prijedlog je imao previše rupa i nije došao ni do Izvršnog odbora, ali jesu brojni drugi, poput onog da se poveća broj utakmica na Svjetskom prvenstvu, kroz povećanje broja učesnika.

A nedavno je usvojen već spomenuti prijedlog reforme Svjetskog klupskog prvenstva, čime je FIFA prvi put objavila UEFA rat za tržišnu poziciju.
Suština bi bila da takmičenje igraju 24 kluba, mada još nije jasno kako će raspodjela mjesta ići. Već se zna da bi u junu i julu 2021. godine organizator ovog takmičenja bila Kina, koja je, gle čuda, najmnogoljudnija zemlja na svijetu i u kojoj će gledanost takvog turnira jednostavno biti vrhunska. A predsjednik FIFA Infantino je u najavi takmičenja dao sebi za pravo ocjenjivati koliko je ko dobar navijač, kazavši da će “prvo istinsko Svjetsko prvenstvo za klubove biti takmičenje koje će svaki pravi navijač i ljubitelj fudbala jedva čekati”. Samo što pravi ljubitelji fudbala već dugo bježe od besmislenih elitističkih abominacija kojima je isključivi cilj isisati još malo novca od “pravih” navijača.

Igra bogatih

Nije UEFA po ovom pitanju ništa bolja od FIFA, ima isti modus djelovanja, samo puno drugačiju, povoljniju poziciju, a infiltracijom najjačih klubova u sve sfere nezavisne Evropske klupske asocijacije (ECA), interese manjih klubova suštinski ne štiti niko. No, u ovom konkretnom slučaju interes fudbalske Evrope je prilično jedinstven.

ECA je FIFA već poslala poruku da nijedan njen klub neće učestvovati u tako besmislenom takmičenju kakvo je Svjetsko klupsko prvenstvo u novom formatu. Predsjednik ECA i istovremeno Juventusa Andrea Agnelli već dugo pokušava “progurati” reformu Lige prvaka koja bi postala fudbalska NBA liga, odnosno usko elitističko društvo u koje je teško ući, ali iz kojeg je vrlo teško ispasti. Naredna reforma UEFA takmičenja zakazana je za 2024. godinu, a tada bi Liga prvaka mogla biti bespovratno promijenjena. Dotad će oni koji zdušno brane evropski fudbal od nasrtaja zle FIFA već smisliti neki izgovor zašto svojim idejama uništavaju ostatak kontinenta, ponašajući se baš kao ta ista FIFA. Jer neke se stvari ne mogu ispeglati ni novcem. Licemjerje je jedna od njih.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda