Ned23022020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Zanimljivosti Interesantno Zajedničkim snagama do uzbudljivijeg takmičenja: Sprema se još jedna regionalna liga

Zajedničkim snagama do uzbudljivijeg takmičenja: Sprema se još jedna regionalna liga

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Plan Belgije i Holandije

O ideji Regionalne lige na prostoru zemalja bivše Jugoslavije se govori već godinama, no još uvijek nema nikakvih naznaka da bi se to moglo uskoro dogoditi.

Bilo je raznih ideja, pa i onih da u ligi budu i klubovi iz Turske, Grčke, Albanije, Bugarske, Maađrske i Cipra, kao i ideja da se, kao nekada, u ligi takmiče samo klubovi s prostora nekadašnje Jugoslavije.

Cilj je naravno da se poveća kvalitet klubova i takmičenja, da mladi igrači dobiju više prostora za napredak, a i to bi sve skupa bilo puno zanimljivije i navijačima i sponzorima. Jedino negativno je naravno da bi moglo opet da dođe do nereda u okršajima regionalnih timova.

I dok čekamo da se možda u budućnosti to i desi, pa i dobijemo regionalno prvenstvo klubova s ovih prostora, u Belgiji i Holandiji već uveliko rade na tome.

Iza kulisa je održana istraživačka rasprava o belgijsko-holandskom nogometnom takmičenju. U utorak je održan sastanak na stadionu Philips s deset klubova i holandskim i belgijskim nogometnim savezima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ajaxa, PSV-a, Feyenoorda, AZ Alkmaara, Vitessea, FC Utrechta, Cluba Bruggea, Standard Liegea, Anderlechta i RC Genka. AA Gent je bio spriječen da prisustvuje ovom sastanku.

Konzultacije o zajedničkom takmičenju započele su u kontekstu reformi na evropskim takmičenjima. Od 2024. UEFA razmatra jednu veliku evropsku ligu s tri divizije. Format s promocijom / ispadanjem između evropskih turnira i ulaznica u Ligu prvaka tada više ne bi trebalo provoditi na nacionalnim prvenstvima. Kao rezultat toga, oni dolaze pod dodatni pritisak.

Stoga se širom Evrope, barem u tajnosti, razmatra mogućnost regionalnog prvenstva. Stoga gore navedeni klubovi u Holandiji i Belgiji žele da se ujedine i da njihova liga bude još kvalitetnija i jača.

Projekt je još uvijek u početnoj fazi. Cilj je sada napraviti prvu studiju izvedivosti, kako bi postalo jasno što će donijeti sportska i gospodarska saradnja.

Ovo nije prvi put da se razmatra ideja o zajendičkoj ligi Belgije i Holandije, pošto je bilo tih pregovora i 1996. godine, ali tada je sve ostalo samo na pokušaju.

Ukoliko bi se u jednu ligu spojili Anderlecht, Club Brugge, Standard, Genk, Ajax, Feyenorod, PSV... to bi zaista bilo izuzetno kvalitetno takmičenje sa velikim brojem sponzora, navijača, s velikom dozom uzbuđenja, ali naravno ne bi išlo u prilog UEFA-i i njenim projektima.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda