Uto04082020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport EU takmičenja Liga prvaka Kuje se pakleni plan: UEFA i veliki klubovi mijenjaju Ligu prvaka, spominje se princip NBA

Kuje se pakleni plan: UEFA i veliki klubovi mijenjaju Ligu prvaka, spominje se princip NBA

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

UEFA i ECA (European Club Association) u utorak će održati sastanak iza zatvorenih vrata o budućnosti Lige prvaka, otkriva ugledni Wall Street Journal. ECA je na upit engleskog Telegrapha potvrdila održavanje ”neformalnog sastanka.”

Pozivajući se na izvore upućene u temu, WSJ piše da će tema biti radikalna promjena Lige prvaka koja bi mogla promijeniti evropski fudbal kakvog poznajemo.

Jedna od tački dnevnog reda bit će i rasprava o novim terminima utakmica Lige prvaka. Već od 2021. tradicionalni termini utorkom i srijedom bi mogli biti ukinuti, a utakmice najelitnijeg klupskog takmičenja igrale bi se vikendom.

Bio bi to još jedan korak prema Superligi, svojevrsnom fudbalskom NBA-u o kojem se već dugo piše kao mogućoj budućnosti fudbala u Evropi. Ipak, spomenuti sastanak fokusirat će se na razdoblje nakon 2024. godine pa će Liga prvaka, u trenutnom ili nekom drugačijem obliku, vjerojatno opstati barem do tada.

Prema dokumentima Football Leaksa koje je objavio njemački Der Spiegel, Real Madrid je angažirao savjetnike kako bi razvio model Superlige koju bi činilo 16 klubova, a koja bi zamijenila Ligu prvaka i čak se otela kontroli UEFA-e.

Nešto slično dogodilo se u košarci, u kojoj su se najjači klubovi osnovali vlastito takmičenje – Euroligu, koja nije pod kontrolom FIBA-e. U početku razdvajanja puteva u evropskoj košarci tako su se igrale dvije paralelne, nazovimo ih tako, Lige prvaka, pa smo 2001. dobili dva košarkaška prvaka Europe.

(Gol.hr)

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda