Ispiši ovu stranicu

Kraj Lige prvaka: 16 najbogatijih klubova pokreće Super ligu

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Evropska Superliga od 2021. godine, Liga prvaka propada!

Fudbal Liks iznosi podatak koji će iz temelja uzdrmati evropski fudbal, a ako se ispostavi kao tačan, mnogo toga će izgubiti smisao. Naime, za tri godine dobićemo prvo izdanje evropske Superlige, takmičenja u kojem će učestvovati najbogatiji klubovi na Starom kontinentu.

Naravno, u njemu se neće naći mjesta za one malo manje uspješne i klubove sa manjim budžetima. Samim tim, već prve sezone nećemo gledati dvostruke evropske prvake Benficu i Porto, četvorostrukog šampiona Ajax...

Ugovor o pokretanju Superlige potpisalo je 16 klubova i oni bi trebalo da se odreknu Lige šampiona, a samim tim i da istupe iz UEFA. Za uzvrat će dobiti nastup u takmičenju sa daleko više novca. Ligu bi prve sezone trebalo da čine: Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Bayern Munchen, Juventus, Chelsea, Arsenal, PSG, Manchester City, Liverpool i Milan kao osnivači, odnosno Atletico Madrid, Borusija Dortmund, Olympique Marseille, Inter i Roma kao gosti.

U isto vrijeme oformiće se i Druga liga, a najbolji će izboriti nastup u Superligi, dok će najlošije plasirani klubovi u eliti morati u niži rang.

UEFA je posljednjih godina sve činila kako bi spriječila pokretanje takmičenja koje je očigledno formulisano i spremno da počne 2021. Upravo su čelnici krovne evropske fudbalske organizacije pomagali najbogatijim klubovima oko kršenja finansijskog fair-playa pravila koje je uvela sama UEFA.

Očigledno da je UEFA ovu bitku izgubila, a samim tim najvjerovatnije i rat.

Pored toga što bi Liga šampiona napuštanjem pomenutih klubova izgubila na značaju i spala na drugorazredno takmičenje, dosta će izgubiti i nacionalni šampionati, gdje bi, smatraju analitičari, klubovi iz Superlige igrali sa drugim ekipama.

Moćnici evropskog fudbala dogovorili su i format Superlige. Imaće dvije faze – preliminarnu, koja će se igrati po grupama i zatim eliminacionu.