Sub06062020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport EU takmičenja Liga prvaka Počinje smejurija, domaćin trlja ruke, finale LŠ u Kijevu, ovo bukvalno može samo UEFA!

Počinje smejurija, domaćin trlja ruke, finale LŠ u Kijevu, ovo bukvalno može samo UEFA!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Platinijev poslednji legat bila je dodela finala gradu koji ni na koji način ne može da organizuje ovu utakmicu. I to je jasno jer ovo što ćete pročitati pokazuje u stvari kako su razmišljali u UEFA.

Ko bi pri zdravoj pameti odlučio da Kijev bude domaćin finala Lige šampiona?

Liverpul je već upozorio sinoć svoje navijače da u Ukrajinu nije bezbedno putovati bez karte, klub je dobio nešto više od 16 000 ulaznica, toliko pripada i Realu, ostalo će pokupovati lokalci.

I tu dolazimo do glavne priče.

Stadion u Kijevu ima oko 70 000 mesta, biće prodato 63 000 karata iz bezbednosnih razloga sponzori dobijaju deo, pisac ovih redova vam je svedok, da zaposleni po korporacijama i bankama prodaju karte. Recimo za berlinsko finale pre par godina u kome je igrao tim za koji navijam, za po 3000 evra komad, makar sam imao takve ponude u očaju oko dobavljanja karte.

U Kardifu su prošle godine karte takođe prodavane po sličnoj ceni, ali posebni problem je bio smeštaj.

Naime, UEFA je u Platinijevoj eri dodeljivala bez procesa izbora domaćinstvo Lige šampiona. Drugim rečima, domaćin ne mora da ponudi uslove, odnosno dokaže sposobnost da organizuje utakmicu. Tako na primer u Kardifu je bilo tek par hotela koji su astronomski digli cene, pa su navijači tražili smeštaj u engleskim gradovima, u Bristolu i još dalje, gde su takođe podigli cene za duplo.

Kako će biti u Kijevu?

Još gore.

U razumnoj blizini stadiona postoje tri hotela, danas mediji u Engleskoj pišu da osim što regularna karta koja će biti deljena preko klubova navijača košta od 150 do 400 funti, a zahteva je pet puta više nego karata, hoteli su podigli cene u nebo.

Pazite sad ovo, najjeftiniji hotel pričamo samo o prenoćištu, košta oko 2000 evra veče, a druga dva u Kijevu koja imaju prezentacije na netu su podigla cene na oko 10 000, odnosno 12 000 evra. Doduše u ova druga dva imate doručak, to je verovatno najskuplji obrok koji bi neko mogao da pojede u životu.

U okolini od 50 kilometara nema drugih hotela u online ponudi, što znači da sa kartom možete da dođete u Kijev i da jednostavno nemate spavanje. Navijači će ignorisati preporuku kluba, doći će u Ukrajinu bez karata i jasno probati da ih kupe na crnom tržištu. Ali, oni neće moći bez karte da uđu na čarter letove, pa će morati da menjaju prevoz, jer direktnog leta za Kijev nema. To ih neće sprečiti da se dokopaju ukrajinske prestonice, nada umire poslednja.

Tu tek preprodavci zarađuju ogroman novac, navijači Čelsija su u Minhenu protiv Bajerna plaćali kartu po 5000 evra kako bi ušli na "Alijanc Arenu".

Ali, na kraju dobra vest, ovo je bilo poslednji put da grad bez ikakvih smeštajnih kapaciteta i razvijene turističke infrastrukture dobije finale Lige šampiona, već sledeći domaćin, Madrid, odnosno novi Atletikov stadion je pobedio oštru konkurenciju i nakon "bidovanja" dobio pravo da organizuje najvažniju utakmicu u evropskom fudbalu.

No, posle svega što smo videli u Ligi šampiona, zbog čega bi finale na bilo koji način bilo drugačije od svega viđenog?

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda