Pet23082019

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport EU takmičenja EU2020 Uoči žrijeba za Evrpsko prvenstvo: Grupa koja bi Balkan dovela do usijanja, ali svi je želimo izbjeći

Uoči žrijeba za Evrpsko prvenstvo: Grupa koja bi Balkan dovela do usijanja, ali svi je želimo izbjeći

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Reprezentacija Njemačke prokockala je dva gola prednosti u susretu sa Holandijom (2:2), a tim remijem profitirali su Hrvati, koji će na žrijebu grupa za Evropsko prvenstvo biti definitivno nositelji.

Remi Njemačke i Holandije definitivno je otvorio prostor za moguću balkansku grupu na žrijebu za Euro. Tako će Hrvati biti nositelji, BiH je u drugom jakosnom šeširu, dok je Srbija u trećem.

Teoretski, čak i iz četvrtog i petog šešira moguće je da se izvuče neka reprezentacija iz regiona. Tako će u četvrtom šeširu biti Slovenci i Crnogorci, a u petom Makedonci.

No, uzimajući širi društveni kontekst, jasno je da bi spajanje Hrvatske, BiH i Srbije Balkan doveli do tačke usijanja, pa bi bilo ipak idealno da se kuglice na žrijebu ne poklope.

Žrijeb kvalifikacija održat će se 2. decembra u Dublinu, a kvalifikacije počinju 21. marta. U kvalifikacijama će sudjelovati 55 reprezentacija koje će biti podijeljene u deset grupa. U pet grupa igrat će po pet reprezentacija, a u pet grupa po šest. Plasman na Euro izborit će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi