Ned07032021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport EU takmičenja EU2020 Počinje Liga nacija: Takmičenje služi kao dio kvalifikacija za Euro 2020. godine

Počinje Liga nacija: Takmičenje služi kao dio kvalifikacija za Euro 2020. godine

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U četvrtak počinje Liga nacija, novo takmičenje Evropske nogometne federacije (UEFA) u kojem će sudjelovati i Bosna i Hercegovina koja će zaigrati u Ligi B, u Grupi 4 zajedno sa Austrijom i Sjevernom Irskom.

Prvo izdanje Lige nacija održat će se od 6. septembra do 20. novembra ove godine, a završnica takmičenja je u junu 2019. kada će biti odlučen pobjednik Lige nacija. Takmičenje će poslužiti i kao dio kvalifikacija za Ecropsko prvenstvo 2020.

U Ligi nacija ukupno će učestvovati 55 reprezentacija koje su podijeljene u četiri jakosna razreda (Lige od A do D), a svaka Liga je podijeljena u četiri skupine.

Među 12 najjačih evropskih nacionalnih selekcija nalaze se Hrvatska, Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Holandija, a te su ekipe smještene u četiri skupine po tri reprezentacije.
U grupi B su Austrija, Wales, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, Bosna i Herzegovina, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska.

Ligu C čine Mađarska, Rumunjska, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Cipar, Estonija i Litva.

U najslabijoj D ligi nalaze se Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farska Ostrva, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Četiri pobjednika grupa lige A igrat će na Final Fouru koji će se održati u junu 2019., kako bi saznali pobjednika ovog takmičenja, dok će najslabija ekipe iz svake skupine preseliti u niži rang takmičenja. Na završnom turniru će se igrati dva polufinala, utakmica za 3. mjesto i finale. Pobjednici grupa u Ligama B, C i D sele u viši rang takmičenja, a najlošiji u grupu u nižu ligu.

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva kola u septembru, oktobru i novembru.

Takmičenje će poslužiti i kao dio kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Žrijeb grupa za Euro održat će se 2. decembra u Dublinu, a 55 reprezentacija bit će raspoređeno u 10 grupa. U pet grupa bit će smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet grupa po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake grupe izborit će direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 učesnika završnog turnira.

Preostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija i to u dodatnim kvalifikacijama u kojima će učestvovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige. Svaka Liga će imati svoj mini turnir sa četiri učesnika od kojih će jedan izboriti vizu za EURO 2020.

Ako su pobjednici grupa već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u doigravanje sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda. Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će ekipa iz sljedeće lige.

Grupe prvog izdanje Lige nacija Evropske nogometne federacije.

LIGA A:

Grupa 1 – Holandija, Francuska, Njemačka
Grupa 2 – Island, Švicarska, Belgija
Grupa 3 – Poljska, Italija, Portugal
Grupa 4 – Hrvatska, Engleska, Španija

LIGA B:

Grupa 1 – Slovačka, Ukrajina, Češka
Grupa 2 – Rusija, Švedska, Turska
Grupa 3 – Austrija, BOSNA I HERCEGOVINA, Sjeverna Irska
Grupa 4 – Wales, Irska, Danska

LIGA C:

Grupa 1 – Škotska, Albanija, Izrael
Grupa 2 – Mađarska, Grčka, Finska, Estonija
Grupa 3 – Slovenija, Norveška, Bugarska, Cipar
Grupa 4 – Rumunija, Srbija, Crna Gora, Litva

LIGA D:

Grupa 1 – Gruzija, Latvija, Kazahstan, Andora
Grupa 2 – Bjelorusija, Luksemburg, Moldavija, San Marino
Grupa 3 – Azerbejdžan, Farska Ostrva, Malta, Kosovo
Grupa 4 – Makedonija, Armenija, Lihtenštajn, Gibraltar

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda