Pet03122021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport EU takmičenja EU2020 Skoro godinu prije početka takmičenja: Već se zna ko će igrati u jednoj grupi Evropskog prvenstva

Skoro godinu prije početka takmičenja: Već se zna ko će igrati u jednoj grupi Evropskog prvenstva

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Preostale utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo na koje se već sad plasiralo 19 od 24 reprezentacije se igraju večeras.

Još jednu ćemo saznati danas, i to onu iz grupe u kojoj igra Hrvatska, a ostale kroz dodatne kvalifikacije. U grupi E, iz koje se Hrvatska već kvalifikovala, za posljednje preostalo mjesto bore se Mađarska, Vels i Slovačka. Vels je domaćin Mađarima i pobjednik te utakmice ide izravno na EURO. Završi li neodlučeno, Slovačka pobjedom protiv Azerbajdžana skače na 2. mjesto i ide na EURO. No sve tri reprezentacije imaju osiguran nastup u dodatnim kvalifikacijama.

Žrijeb skupina Evropskog prvenstva bit će 30. novembra u Bukureštu. Reprezentacije će biti podijeljene u četiri jakosne grupe s po šest reprezentacija prema rezultatima u kvalifikacijama, a ne po UEFA-inom koeficijentu. Najbolji pobjednici grupa bit će u prvoj, preostali pobjednici grupa i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije u drugoj, ostale drugoplasirane u trećoj, a u četvrtoj jakosnoj skupini bit će dvije najlošije drugoplasirane reprezentacije i četiri pobjednika dodatnih kvalifikacija.

Ne izgubi li Njemačka večeras kod kuće od Sjeverne Irske, kompletirat će sve jakosne grupe, ali već sad se znaju tri sigurna sudionika grupe B Evropskog prvenstva. Kao što znate, EURO se igra u 12 gradova u 12 zemalja, a svaka grupa ima dva grada domaćina.

Gradovi domaćini po grupama:

Grupa A: Rim i Baku

Grupa B: Kopenhagen i Sankt-Petersburg

Grupa C: Amsterdam i Bukurešt

Grupa D: London i Glasgow

Grupa E: Bilbao i Dublin

Grupa F: München i Budimpešta

Ne bude li senzacija na utakmici Njemačka - Sj. Irska (ta utakmica ne utječe na grupu B iz naslova teksta), jakosne grupe izgledat će ovako:

Prva: Italija, Belgija, Engleska, Njemačka, Ukrajina, Španija

Druga: Francuska, Poljska, Švicarska, Hrvatska, Holandija, Rusija

Treća: Portugal, Turska, Austrija, Danska, Švedska, Češka

Četvrta: Finska, drugoplasirana ekipa iz grupe E, četiri pobjednika dodatnih kvalifikacija

Kako bi sve reprezentacije domaćini, koje su se plasirale na EURO, mogle igrati u svojoj zemlji, žrijeb je poludirigovan, a zbog političkih preduslova i potpuno dirigovan kad je riječ o spomenutoj grupi B. Budući da su Kopenhagen i Sankt-Petersburg domaćini te grupe, Rusija i Danska MORAJU igrati u toj grupi. Budući da je riječ o reprezentacijama iz druge, odnosno treće jakosne skupine, žrijeb će im morati pridružiti jednu reprezentaciju iz prve jakosne grupe. To ne mogu biti Italija, Engleska, Njemačka i Španija jer su te zemlje također domaćini EURO-a pa moraju igrati kod kuće, a ne može biti ni Ukrajina jer UEFA zbog političkih razloga ne dopušta da Rusija i Ukrajina igraju u istoj grupi.

Tako sad u grupi B imamo sigurno Belgiju, Rusiju i Dansku i treba nam još jedna reprezentacija iz četvrte jakosne grupe. U dodatnim kvalifikacijama također se vodi računa o zemljama domaćinima jer će u dodatnim kvalifikacijama biti Rumunija, Irska i Škotska, u čijim gradovima se igra EURO. Sjećate se Lige nacija? Dodatne kvalifikacije pune se po renkingu iz tog natjecanja. Pobjednicima grupa Lige nacija, koji se nisu izravno kvalifikovali na EURO, zagarantovano je mjesto u dodatnim kvalifikacijama koje se igraju po sistemu četiri odvojena mini-turnira, odnosno Final Foura (polufinale i finale na jednu utakmicu). Domaćin finala odredit će se žrijebom.

Srbija već zna protivnika u dodatnim kvalifikacijama

Na Final Fouru D Lige nacija igrat će Gruzija - Bjelorusija i Sjeverna Makedonija - Kosovo. Na Final Fouru C jedan par je sigurno Norveška - Srbija, a u drugom će Škotska igrati protiv nekog. BiH sigurno igra na Final Fouru B, a Island na Final Fouru A, ali te reprezentacije će tek u žrijebu saznati svoje protivnike.

Dodatne kvalifikacije igraju se od 26. do 31. marta, četiri mjeseca nakon žrijeba. Budući da se ne zna ko će pobijediti u svakom od četiri Final Foura, u četvrtoj jakosnoj grupi bit će četiri slova A, B, C i D, koja će označavati pobjednika svakog mini-turnira.

U spomenutoj grupi s Belgijom, Rusijom i Danskom tako nikako neće moći igrati pobjednik Final Foura C jer je u njemu već sad Škotska, jedan od domaćina. Ne može igrati ni ekipa D jer prema UEFA-inim pravilima Rusija ne može igrati protiv Kosova, što bi se u tom slučaju moglo dogoditi. Irska, Rumunija i Mađarska, ako se ne plasiraju izravno, žrijebom će biti svrstane na jedan od Final Foura. U tom slučaju će dva domaćina morati igrati međusobno u dodatnim kvalifikacijama jer nema dovoljno mjesta u drugim grupama, ali nijedan neće moći igrati na Final Fouru C jer je tamo već Škotska. Bit će razdijeljene na Final Fourove A i B, što znači da Belgija, Rusija i Danska neće igrati s nekim pobjednikom dodatnih kvalifikacija nego s Finskom ili drugoplasiranom ekipom iz kvalifikacijske grupe E. Plasira li se izravno na EURO, Mađarska će sigurno igrati u grupi s Njemačkom jer je domaćin te grupe.

Moguće i jedna sigurna kombinacija grupa na EURO-u.

Grupa A: Italija, Francuska/Poljska/Švicarska/Hrvatska, Portugal/Turska/Austrija/Švedska/Češka, pobjednik kvalifikacija D

Grupa B: Belgija, Danska, Rusija, Finska

Grupa C: Ukrajina, Holandija, Portugal/Turska/Austrija/Švedska/Češka, pobjednik kvalifikacija A

Grupa D: Engleska, Francuska/Poljska/Švicarska/Hrvatska, Portugal/Turska/Austrija/Švedska/Češka, pobjednik kvalifikacija C

Grupa E: Španija, Francuska/Poljska/Švicarska/Hrvatska, Portugal/Turska/Austrija/Švedska/Češka, pobjednik kvalifikacija B

Grupa F: Njemačka, Francuska/Poljska/Švicarska/Hrvatska, Portugal/Turska/Austrija/Švedska/Češka, pobjednik kvalifikacija, Mađarska

Izvor: Index.hr

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda