Sri08122021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport EU takmičenja EU2020 Potencijalne grupe Evropskog prvenstva: BiH bi mogla igrati s Hrvatskom

Potencijalne grupe Evropskog prvenstva: BiH bi mogla igrati s Hrvatskom

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Žrijeb grupne faze Evropskog prvenstva na programu je 30. novembra, a Bosna i Hercegovina će kao učesnik play-offa biti smještena u četvrtu jakosnu skupinu.

UEFA je poprilično zakomplikovala sistem žrijebanja jer se EURO igra u 12 različitih zemalja, a pravilnikom je da određeno da pojedine selekcije zbog političkih sukoba ne mogu biti smještene u istu grupu.

Tako Bosna i Hercegovina na Evropskom prvenstvu ne može igrati protiv Kosova, a još se ne smiju sastati Ukrajina - Rusija, Srbija - Kosovo i Rusija - Kosovo.

Sigurno je najveći problem to što se završni turnir igra u 12 različitih gradova pa je zemljama domaćinim zagarantovano da će utakmice igrati na svojim stadionima. Upravo iz tog razloga UEFA će pojedine domaćine rasporediti i po nižim jakosnim skupinama da se kojim slučajem ne bi dogodilo da ne igraju kod kuće.

Zbog tog pravila šest od 16 reprezentacija koje su se plasirale na završnu smotru najboljih evropskih selekcija već znaju u koje grupe će biti smještene. To izgleda ovako: grupa A: Italija, grupa B: Rusija, grupa C: Holandija, grupa D: Engleska, grupa E: Španija, grupa F: Njemačka.

Uzimajući u obzir trenutnu situaciju u kvalifikacionim grupama jakosne skupine na žrijebu bi mogle izgledati ovako:

I jakosna skupina: Italija, Belgija, Engleska, Njemačka, Ukrajina, Španija
II jakosna skupina: Francuska, Poljska, Danska, Hrvatska, Holandija, Češka
III jakosna skupina: Rusija, Portugal, Švicarska, Turska, Austrija, Švedska
IV jakosna skupina: Finska, Mađarska, pobjednik baraža Lige A, pobjednik baraža Lige B, pobjednik baraža Lige C, pobjednik baraža Lige D.

UEFA je već ranije uparila domaćine. Parovi su sljedeći: grupa A: Italija - Azerbejdžan, grupa B Rusija - Danska, grupa C Holandija - Rumunija, gruba D Engleska - Škotska, grupa E Španija - Irska i grupa F Njemačka - Mađarska.

Rusija bi trebala biti smješena u drugu jakosnu skupinu, ali s obzirom da dva domaćina koja nisu par ne mogu biti u istoj grupi onda bi Rusija bila prebačena u treću jakosnu skupinu.

Pošto Rusija ne smije igrati niti sa Ukrajinom koja je nosilac te Kosovom kao mogućim pobjednikom baraža Lige D, te s Mađarskom koja je domaćin onda bi Rusi završili u grupi B.

Uzimajući sve kombinacije u obzir prema trenutnoj situaciji Bosna i Hercegovina bi kao potencijalni pobjednik baraža Lige B bila smještena u grupu E Evropskog prvenstva gdje je nosilac i jedan od domaćina selekcija Španije.

Iz druge jakosne skupine bi mogli dobiti jednu od sljedeće četiri selekcije: Poljska, Francuska, Hrvatska, Češka, a iz trećeg šešira: Portugal, Švicarska, Turska, Austrija, Švedska.

Grupa A: Italija, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik Lige D baraža

Grupa B: Belgija, Danska, Rusija, Finska

Grupa C: Ukrajina, Holandija, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik Lige A baraža

Grupa D: Engleska, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik Grupe C baraža

Grupa E: Španija, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik Lige B baraža

Grupa F: Njemačka, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, Mađarska

Međutim, predviđanja treba ostaviti po strani i vratiti se u realnost. Za Zmajeve je to učešće u martovskom baražu gdje će izabranici Roberta Prosinečkog morati odigrati dvije savršene utakmice. Protivnika u polufinalu finalu će saznati sutra kada se završe kvalifikacije, a da li će eventualno finale igrati kući u petak, 22. novembra kada je na programu žrijeb domaćinstva play-offa.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda