Pet23042021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Međunarodni Sport EU takmičenja EU2020 Poznato u kojim gradovima Hrvatska može igrati na Euru

Poznato u kojim gradovima Hrvatska može igrati na Euru

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Gradovi domaćini Europskog prvenstva 2020. raspršeni su od Dublina do Bakua, a takve su i mogućnosti u ždrijebu u Bukureštu 30. studenoga. Gdje biste htjeli da igramo grupnu fazu?

Od putovanja na koje biste automobilom potrošili više od dva dana do sasvim prihvatljivih na koje biste se mogli odlučiti i na sam dan utakmice. Tako izgleda zavrzlama koju će donijeti Euro 2020. koji će se prvi i jedini put održati u čak 12 gradova diljem Europe.

Na njemu će, nakon velike pobjede nad Slovačkom 3-1 na Rujevici, nastupiti i Hrvatska, koja s nestrpljenjem čeka ždrijeb 30. studenoga od 18 sati u dvorani Romexpo u rumunjskom glavnom gradu Bukureštu.

Kako nisu među šest najboljih prvoplasiranih momčadi kvalifikacija, "vatreni" će se tamo naći u drugoj jakosnoj skupini. A što im ždrijeb može donijeti?

Ideja bivšeg predsjednika Uefe Michela Platinija o turniru po cijeloj Europi stvarat će veliki problem navijačima, a štetu su u krovnoj nogometnoj organizaciji Starog kontinenta pokušali barem malo popraviti tako da su za svaku od šest skupina smjestili u dva grada od kojih su samo neki na prihvatljivoj udaljenosti.

Najmanja udaljenost između gradova domaćina jedne skupine jest 651 kilometar, koliko dijeli München (Allianz Arena) i Budimpeštu (Arena Ferenc Puskas), domaćine skupine F, što je put koji traje tek nešto više od šest sati. U toj će skupini igrati Njemačka.

S obzirom na to da su ta dva grada geografski najbliža Hrvatskoj, mnogi će se nadati kako će nas ples kuglica odvesti upravo tamo. Za to su nam šanse 16,67 posto, kao i za neke druge manje povoljne opcije.

Iduća kombinacija koja bi navijačima omogućila da bez puno komplikacija pogledaju sve tri utakmice Hrvatske u skupini jest ona otočka. Domaćini skupine D, naime, bit će London (Wembley) i Glasgow (Hampden Park), gradovi koje dijeli neznatno dužih 663 kilometra odnosno šest i pol sati vožnje automobilom. Tamo će igrati Engleska.

U sferu relativno dohvatljivih gostovanja za hrvatske navijače pripada i skupina C, kojoj su domaćini Amsterdam (Johan Cruyff Arena) i Bukurešt (Arena Națională) koje, doduše, dijeli 2232 kilometra ili gotovo 23 sata vožnje, ali im je Hrvatska praktički na pola puta pa bi odlazak na utakmice u tim gradovima bio donekle povoljan. A donio bi nam i susret protiv Nizozemske.

"Vatreni" bi veliku podršku sasvim sigurno imali u Dublinu, čiji je stadion Aviva sudomaćin skupine E i koji je proteklih godina postao dom tisuća iseljenih Hrvata. No drugi grad domaćin te skupine je Bilbao u Španjolskoj (San Mamés), udaljen čak 1973 kilometra ili, ako želite, 20 sati i 43 minute vožnje autom. U toj će skupini igrati Španjolska.

Jedina preostala opcija ispod dva dana vožnje još je skupina B čiji su domaćini Sankt Peterburg (stadion Krestovski) te Kopenhagen (Parken Stadion), koje dijeli 2489 kilometara ili 27 sati vožnje.

Krestovski je bio stadion domaćin i posljednjeg SP-a, na njemu se igralo šest utakmica, ali na njemu nije igrala Hrvatska. Koja je, doduše, bila u njegovoj blizini, svega 60-ak kilometara sjeverno, u kampu "Šumska rapsodija" u mjestašcu Iličevo, i na utakmice je letjela sa sanktpeterburškog aerodroma. Smjeste li nas u skupinu B, nije nemoguće ni da se tamo vratimo i da igrači osvježe sjećanja na nezaboravno rusko ljeto. I odigraju utakmicu protiv Rusije, protiv koje će vjerojatno igrati u Sočiju u prijateljskoj utakmici u ožujku.

Skupina koju bi brojni navijači htjeli izbjeći vjerojatno je skupina A jer donosi dva najudaljenija grada domaćina koje povezuje tek ime stadiona, Olimpijski stadion u Rimu i Bakuu, a dijeli ih čak 4514 kilometra ili, za one najupornije, 49 sati čiste vožnje autom. U toj će skupini igrati Talijani.

Gradovi domaćini Eura 2020.

  • skupina A: Rim - Baku (4514 km, 49 sati vožnje automobilom)
  • skupina B: Sankt Peterburg - Kopenhagen (2489 km, 27 sati)
  • skupina C: Amsterdam - Bukurešt (2232 km, 22:39 sati)
  • skupina D: London - Glasgow (663 km, 6:31 sati)
  • skupina E: Bilbao - Dublin (1973 km, 20:43 sati)
  • skupina F: München - Budimpešta (651 km, 6:11 sati)
  • osmina finala: Bukurešt - Kopenhagen - Bilbao - London - Glasgow - Dublin - Budimpešta, Amsterdam
  • četvrtfinale: Sankt Peterburg - München - Rim - Baku
  • polufinale i finale: London

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda