Ispiši ovu stranicu

Novi nogometni dragulj podrijetlom iz Bosanske Posavine

U dvije godine igranja za Akademiju odigrao sam 64 utakmice i pritom zabio 36 golova.

Za Amatere sam postigao 8 golova u 11 utakmica. Za moj trud i rezultate ponudili su mi i ugovor na potpis, a nakon toga stigao je i poziv u Reprezentaciju Hrvatske, kaže Matej, koji je u sedam utakmica u nacionalnom dresu postigao dva gola. Već su ga i prozvali “ novim posavskim Ibrahimovićem”. On nam kaže kako mu Zlatan i jeste uzor.

Piše: Anto PRANJKIĆ

Svim Hrvatima iz Bosanske Posavine poglavito onima sa brčanskoga područja srce zakuca jače kada u redovima mlade hrvatske reprezentacije U-19 vide mladića s brojem 9 na dresu. Nije teško shvatiti kako na terenu igra ljubimac nacije Matej Bročić, čiji korijeni sežu u malene Donje Dubravice pored Brčkog.

Nogomet je započeo igrati 2010. godine i to u Wiener Viktoriji, a onda je nakon sedam godina igranja 2017. godine stigao u Akademiju Mattersburg, gdje je od prvog dana standardan igrač i uvijek nekako u prvom planu:

– U dvije godine igranja za Akademiju odigrao sam 64 utakmice i pritom zabio 36 golova. Za Amatere sam postigao 8 golova u 11 utakmica. Za moj trud i rezultate ponudili su mi i ugovor na potpis, a nakon toga stigao je i poziv u Reprezentaciju Hrvatske, kaže Matej, koji je u sedam utakmica u nacionalnom dresu postigao dva gola. Već su ga i prozvali “posavskim Ibrahimovićem”. On nam kaže kako mu Zlatan i jeste uzor.

– On sebe uvijek smatra najboljim i zato daje sve od sebe i na terenu je uvijek najbolji, kaže nam Matej i ne krije oduševljenje suradnjom sa selektorom Josipom Šimunićem. Samtra da od Joa može puno naučiti, jer je i on prošao sve to što oni kao mlada nogometna hrvatska budućnost prolaze.

Matej uspješno igra u svom Mattersburgu. Tamo mu je, kaže, lijepo, a ako nogometna karijera bude zahtijevala promjene, svjestan je da je to sastavni dio profesionalnog života. Kaže da očekuje uspješnu nogometnu karijeru te želi biti zdrav i bez nekih većih ozljeda, koje bi ga udaljile s terena.

Mateja je pratio Mirko Krajinović, skaut Mattersburga duže vrijeme, a on zato nije niti znao. Pozvao ga je u Akademiju, jer je smatrao da je talentiran igrač i da treba grati na višoj razini, zato se Matej Bročić zahvaljuje gospodi nu Krajinoviću i svima koji su mu bili i ostali na raspolaganju.

Matej je već sada profesionalac. Ima svojeg savjetnika Dražana Gilju i agenciju Goold Soccer. Oni mu daju veliku potporu i već su mu omogućili da mu sponzor bude veliki Adidas. Njima je Matej mnogo zahvalan, ali na prvom mjestu mu je, kao i njegovim zemljacima, obitelj, koja mu je iskonski temelj i pokazatelj pravih ljudskih vrijednosti.