Ispiši ovu stranicu

Suma sumarum jeseni Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine

Suma sumarum jeseni Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine Foto: Facebook/FK Sloboda Tuzla

Tokom proteklog vikenda je odigrano sedam od osam mečeva 15. kola Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine (Prve lige FBiH) čime je sem jedne utakmice završen jesenji dio sezone.

Sloboda iz Tuzle je bombastično krenulo sa svojom operacijom povratka u premijerligaško društvo, te su uspjeli da vežu čak osam uzastopnih pobjeda na startu nove 2023/24 sezone Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine.

Time je šta više oboren rekord koji je postavljen pod trenerskom palicom legendarnog “trenera nad svim trenerima” Miroslava “Ćire” Blaževića koji je to uspio sa klubom iz Tuzle da uradi tokom sezone 2013/14, kada je Sloboda uspjela da izbori povratak u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Foto: FK Sloboda

Ipak i trijumfalnom nizu Slobode je došao kraj te nisu uspjeli ostvariti i devetu uzastopnu ligašku pobjedu, a do kraj sezone su čak uspjeli da dovedu i pitanje o tome ko će biti jesenji šampion Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine.

Zbog fantastičnog otvaranja sezone se niti sekunde nije sumnjalo da će to biti upravo oni, ali su zbog tri poraza i jednom remija dozvolili da im se kolo do kraja na samo jedan bod približi sjajna Stupčanica.

Zaista Stupčanica je nastavila da radi u istom ritmu te su sada umjesto osvježenja, postali jedna od najozbiljnih ekipa prvoligaškog karavana te imaju pravo na to da do kraja sezone sanjaju o ulasku u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.

Foto: NK Stupčanica

Kontrast Stupčanice u odnosu na Slobodu je taj što su oni imali nešto slabiji početak sezone dok su poslije derbija u Tuzli gdje su slavili domaći sa 1:0 zaredali čak devet utakmica bez poraza uz sedam pobjeda i dva remija.

Ipak, takva forma i igra nije bila na kraju dovoljna jer je Sloboda u uzudljivom susretu odigranom odigranom na gostovanju Sim Bauu sa pobjedom od 2:1 matematički obezbijedili titulu jesenjeg šampiona Prve lige FBiH.

Ali kada smo već kod Sim Baua, mogli bismo reći da je ekipa iz Kosove uz sastav Goražda bila jedna od najprijatnijih iznenađenja dosadašnjeg toka sezone.

Foto: Facebook/BFK Simm Bau

Razlog za to je taj što Sim Bau ima jednu od najmlađih ekipa u prvenstvu te su ti golobradi momci pod vođstvom trenera Nebojše Đekanovića uprkos mnogim prognozama uspjeli da poslije 15. kola obezbijede šesto mjesto te da sa istog odu na zimski san.

Ali, još je impresivniji učinak Admira Adžema na klupi Goražda, i to Goražda koje su na samom startu sezone našao u mnogim laički rečeno “nefudbalskim” problemima.

Ekipa iz grada pokraj Drine je ipak uhvatila zalet forme, odigrali su nekoliko zaista fantastičnim utakmica od kojih se sigurno izdvaja domaći trijumf nad aktuelnim jesenjim šampionom Slobodom, a taj je meč završen sa konačnim rezultatom od 2:0.

Foto: FK Goražde

Kako bi po nastavku 2023/24 sezone Prve lige FBiH na proljeće mogli imati zanimljivu bitku za ulazak u viši rang, tako nas isto očekuje uzbudljiva borba za opstanak.

Za sada su se poziociono kao glavni kandidati izdvojile ekipe Mladosti Doboj Kakanj (20), Rudar Kakanj (19) te TOŠK Tešanj (18), a zanimljivo je da sve tri pomenute ekipe imaju isti broj bodova na svom kontu, to jest 11.

Jasno je da će se takođe preko zimskog prelaznog roka te priprema u sve tri ekipa sa dna prvenstva morati mnoge stvari da se promijene ukoliko ne žele da na kraju sezone završi u nižem rangu.

Foto: Facebook/FK Rudar Kakanj

Kada se malo osvrnemo na same golove, najefikasnija ekipa lige je Sloboda čiji su fudbaleri bili precizni 33 puta, na drugom mjestu je zatim Sim Bau sa 30 golova dok je na trećem Tomislav sa 28.

Ali, niti jedna od ovih ekipa sa druge strane nema najčvršću odbranu jer je ta titula otišlan u ruke vicešampionu jeseni, odnosno Stupčanica jer je zadnja linija ovog kluba primila tek devet golova.

U ovom aspektu drugo mjesto dijele sa 12 primljenih golova Goražde i Sloboda, dok treći najefikasniji defanzivni bedem jeseni imaju fudbaleri Gradine iz Srebrenika sa 13 primljenih pogodaka.

Foto: Facebook/OFK Gradina Srebrenik

Kada se osvrnemo na to ko je ponio laskavu najboljeg strijelca jeseni, prvi bombarder Prve lige FBiH je Fijad Mehanović koji je postigao devet golova.

Na drugom mjestu iza iskusnog centarfora Stupčanice je ofanzivac Sim Bau Predrag Vladić koji je tokom 14 odigranih utakmica šampionata osam puta tresao protivničke mreže.

Samim tim na trećem mjestu golgetera čak trojica fudbalera dijele tu poziciju a riječ je o Petru Banoviću (Tomislav), Kenanu Deliću (Sloboda) i Harisu Dilaveru (Sloboda) sa šest golova.

Foto: NFSBiH

Sem konačnog stanja na tabeli, učinaka ekipa te pojedinaca, interesantno je vidjeti kojih je jedanaest fudbalera našlo svoje mjesto u najskupljoj postavi Prve lige FBiH za polusezonu.

Za provjeru toga ćemo koristiti informacije sa renomiranog njemačkog sajta koji se bavi procjenama tržišnih vrijednosti fudbalera, to jest popularnom “transfermarktu”.

Tako je “transfermarkt” sastavio ekipu u formaciji  4-2-3-1 te su svoje mjesto sa najvećim tržišnim cijenama našli sljedeći fudbaleri Prve lige FBiH:

  • Golman: Azir Muminović (Sloboda Tuzla) 175 hiljada evra
  • Odbrana: Maid Demirović (Budućnost Banovići) 175 hiljada evra, Marko Baltić (TOŠK Tešanj) 175 hiljada evra, Almedin Derzić (Budućnost Banovići) 150 hiljada evra, Tarik Kapetanović (Sloboda Tuzla) 300 hiljada evra
  • Vezni red: Alen Kurtalić (Sloboda Tuzla) 150 hiljada evra, Adis Hadžanović (Sloboda Tuzla) 125 hiljada evra, Kenan Delić (Sloboda Tuzla) 200 hiljada evra, Luka Merdović (Sloboda Tuzla) 125 hiljada evra, Haris Konjalić (Goražde) 150 hiljada evra
  • Napad: Eldin Mehmedović (Gornji Rahić) 200 hiljada evra

Foto: Printscreen

Sve u svemu, kada kompletni jeseni dio stavimo u kompletan rezime jasno nam je da bi proljeće moglo i više nego interesantno i to od samog vrha tabele pa do dna.

Ono čemu se samo možemo nadati je da će nam poput jeseni i proljeće dati bezbroj zanimljivih utakmica, te pregršt aktraktivnih poteza i golova.

Ali, sada ekipama članicama Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine kao što smo već rekli slijedi dugi zimski san, pauza te šansa da se dodatno spreme za nove izazove, a do tada u nastavku teksta pogledajte i izgled šampionata nakon prvih 15 kola, sa tim da bi jedinu promjenu mogli još vidjeti na sredini tabele jer bi u petak trebali igrati Čelik i Zenica od 18h na “Bilinom polju” čime će se i zvanično kompletirati jesen:

Tablice omogućuje Sofascore

Izvor: meridianbetsport.ba

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 23 Studeni 2023 15:15