Čet13082020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Reprezentacije Koliko će novca zaraditi fudbalski reprezentativci BiH plasmanom na EURO

Koliko će novca zaraditi fudbalski reprezentativci BiH plasmanom na EURO

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Pravilnik je sačinjen na prijedlog Prosinečkog, Džeke i Misimovića

Izvršni odbor Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici dogovorio je iznos premija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je krajem prošle godine kako će nagradni fond Evropskog prvenstva 2020. godine iznositi čak 731 miliona eura, što je ujedno i najveći u historiji takmičenja, te da će svaki Savez čija reprezentacija izbori plasman na EURO zaraditi po 9,25 miliona eura.

Kako saznaje Faktor u našem slučaju, polovinu novca dobila bi fudbalska reprezentacija BiH (uključujući igrače, stručni štab i medicinski tim), dok bi druga polovina bila na raspolaganju Savezu.

Pravilnik o premijama sačinjen je na prijedlog selektora Roberta Prosinečkog, kapitena Edina Džeke i Zvjezdana Misimovića, savjetnika Izvršnog odbora za sportska pitanja, a dogovoreno je da se podjela, eventualno osvojenog novca od UEFA-e, dijeli po principu pola-pola.

Osim premije od 4.625.000 eura, naši reprezentativci će imati i redovne premije koje se odnose na svaku utakmicu pojedinačno.

Tako će za svaku pobjedu inkasirati po 10.000 KM, a za gostujući remi po 6.000 KM. Remi na domaćem terenu garantuje im premije u iznosu od 4.000 KM. Treba naglasiti da ove premije neće biti isplaćivane odmah u punom iznosu. Polovinu novca Zmajevi bi dobili odmah, a druga polovina bi se akomulirala i bila bi isplaćena u slučaju plasmana na EURO.

Podsjetimo, premije za EURO su duplo veće od premija u Ligi nacije. Za trijumf u novooformljenom takmičenju Zmajevi su nagrađivani sa po 5.000 KM za pobjedu, 3.000 KM za remi u gostima, odnosno 2.500 KM za remi na domaćem terenu.

Treba naglasiti da Savez našim igračima plaća putne troškove dolaska na okupljanje, smještaj, te isplaćuje dnevnice, pa stoga onaj iznos od 4.625.000 eura, koji ostaje Savezu, bit će znatno umanjen.

Pune premije dobit će reprezentativci koji budu starteri i na terenu provedu do 70. minuta, dok će oni fudbaleri koji uđu u igru nakon 70. minuta dobiti pola premije.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda