Sri26022020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Reprezentacije Robi: Bolje Liga nacija, nego prijateljski mečevi

Robi: Bolje Liga nacija, nego prijateljski mečevi

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Selektor reprezentacije BiH Robert Prosinečki u intervjuu za Evropsku fudbalsku federaciju (UEFA) osvrnuo se na novo takmičenje - Ligu nacija.

Prosinečki ističe da je Liga nacija mnogo bolje rješenje od prijateljskih utakmica jer sadrži takmičarski segment.

"U Ligi nacija se igra takmičarski, imaju grupe, bodovi i sigurno je mnogo zanimljivije. Sigurno je da se radi o zanimljivom takmičenju. Ljudi to prepoznaju, drugačije su utakmice od prijateljskih. Igračima je psihološki bolje igrati ovakve utakmice, u podsvjesti je puno zanimljivije kada su bodovi u pitanju", kazao je Prosinečki.

Ističe da BiH u grupi Lige nacija igra protiv odličnih selekcija Austrije i Sjeverne Irske.

"Naša grupa ima odličnih reprezentacija, Austrija je reprezentacija koja napreduje, nisu bili na SP, ali imaju igrače i ostvaruju pomak. Sjeverna Irska godinama igra isti sistem, malo im je falilo da se kvalifikuju na SP. To su jake reprezentacije i nimalo lagana grupa, do kraja će biti neizvjesno. Vjerujemo da to možemo, meni bi sve osim odlaska na Evropsko prvenstvo bio neuspjeh", kazao je selektor "zmajeva".

Smatra da je za reprezentaciju BiH svaka utakmica značajna, jer pobjede donose napredak na FIFA rang listi, a novi igrači u reprezentaciji se uigravaju i dobivaju priliku za dokazivanje

"Mislim da BiH ima talente, dobre igrače, ali rijetko je išla na završna takmičenja. Svaka utakmica je bitna jer mislim da možemo ići na EP. Ovo je nova generacija bh. igrača, ima dosta talenta koji uz nekoliko starijih i iskusnih igrača mogu napraviti uspjeh. Dobro smo krenuli, dižemo samopouzdanje i radimo na odlasku na veliko takmičenje", objašnjava Prosinečki.

Dodaje da većina bh. reprezentativaca ima kontinuitet u svojim klubovima, standardni su i imaju minutažu na utakmicama, što je veoma bitno i za njihove nastupe u dresu reprezentacije, te da je kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko sigurno jedan od najboljih centarfora svijeta.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda