Uto04082020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Reprezentacije BAŽDAREVIĆ JE BIVŠI: Ko su kandidati za novog selektora BiH?

BAŽDAREVIĆ JE BIVŠI: Ko su kandidati za novog selektora BiH?

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Mehmed Baždarević je došao do kraja puta na koji je krenuo 13. decembra 2014. godine. Legendarni bh. nogometaš tog dana je jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora NSBIH, imenovan za selektora reprezentacije BiH naslijedivši Safeta Sušića.

Već nakon poraza od Belgije s kojim je BiH izgubila sve šanse da se plasira na Mundijal, krenula su nagađanja o njegovom nasljedniku.

Zanimljivu jesen i prvi dio zime bez dileme će obilježiti kampanja u kojoj će se tražiti novi selektor. Krenulo se s lobiranjem, pa će Izvršni odbor biti pod pritiskom do kraja godine, kada ćemo najvjerovatnije dobiti novog selektora.

Kandidati se sami po sebi nameću. Neki su bili i prije tri godine, a i sada su na listi potencijalnih. Očekuje se najezda menadžera, koji će uzurpirati telefone i obijati pragove Nogometnog saveza. Nekoliko imena već je u opticaju:

AMAR OSIM je bio u konkurenciji, imao je podršku određenih krugova i prije tri godine, ali nije dobio odlučujući glas – Elvedina Begića. Nakon povrataka iz Katara, u Sarajevu je, nema posla i osluškuje zvuke s Baščaršije.

FARUK HADŽIBEGIĆ je bio toliko siguran da će pobijediti konkurente, da je već zakazao proslavu u Sarajevu. No, na sjednici Izvršnog odbora u Trening centru u Zenici, uprkos obećanjima, nije dobio podršku. Sada je bez posla i nema sumnje da se očekuje nova ofanziva iz Pariza na Savez.

DUŠKO BAJEVIĆ je član NSBIH, u odboru je za posredovanje, ali bez velikog utjecaja na zbivanja u zgradi na Slatkom ćošetu. Sklonjen je u stranu, uostalom kao i Hadžibegić i Barbarez, iskorišten kad je trebalo. Davali su mu kasnije privid važnosti, no Princ s Neretve je, kratko i jasno, nepoželjan u kancelarijama Saveza. Iako još može dati kao dokazan stručnjak, teško je očekivati da se jedan pedantan čovjek svojevoljno uprlja u ovom blatu.

SERGEJ BARBAREZ je legenda reprezentacije. I to je sve. Stručnjak koji to nije. Trener bez ijednog kluba. Po završetku uspješne igračke karijere bavio se pokerom i show businessom. U nogometu je bio posmatrač, daleko od arene. Razočaran je bio što mu nije dobio priliku kada je Ćiro Blažević odlazio, a onsa je na posljednjem izboru, završio kao kolateralna šteta. I sada čeka iz prikrajka. Valjda je nešto naučio iz grešaka posljednjih nekoliko godina.

IGOR ŠTIMAC je bivši hrvatski selektor. Kao trener je vodio i Hajduk, Zadar, Cibaliu, Zagreb, iranski Sepahan i katarsku
Al-Shahaniu. Ima iskustvo, hrvatsku je vodio sa dosta uspjeha, ali je smijenjen pred baraž za SP u Brazil. I prije tri godine je bio kandidat, ali tada njegov angažman nije bio realan jer je Savez želio jako domaće ime, zapravo legendu bh. nogometa.

SREČKO KATANEC je s posljednjem utakmicom Slovenije, završio svoj posao u reprezentaciji. Slovenski trener se i ranije pominjao kao selektor BiH, 2009. kada je kormilo reprezentacije napustio Blažević.

BLAŽ SLIŠKOVIĆ je već vodio BiH dva mandata. Iskusan je, zna kako stvari hodaju. Trener je Zrinjskog i definitivno bi, ukoliko dođe do eventualnog dogovora, mora napusiti klupu prvaka BiH. Baka će sigurno imati podršku Ivana Beusa, a to znači jak vjetar u leđa.

LOTHAR MATTHÄUS je već deset godina kandidat za selektora BiH. Prvi put je to bio 2007. kada je izabran Meho Kodro, a i kasnije se pojavljivao kao jedna od opcija, nikad ozbiljna. Posljednji posao je imao prije šest godina na klupi Bugarske.

(E. Kadić/Sportske.ba)

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda