Čet24092020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Reprezentacije Baždarević i Savez stare igrače zamjenjuju novima

Baždarević i Savez stare igrače zamjenjuju novima

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Našoj nogometnoj reprezentaciji potrebna je svježa krv i to je svima jasno. Jasno je to običnom navijaču, jasno je to i samim igračima, ali i savezu, a ponajviše od svega jasno je to i selektoru Mehmedu Baždareviću, koji od svog imenovanja pa do danas, traži nova lica, odnosno igrače.

U javnosti se pominju Miličević, Tabaković, Tanković, Pavlović, Martić..., i mnogi drugi nogometaši, čije izjave čitamo po medijima. Međutim, stvarnost, odnosno realnost je drugačija.

Spiska nema, ali će ga biti

Meša kaže da na spisku ima ovakvih 20 igrača, ali eto, nijedan od njih još nije pokrenuo proceduru promjene sportskog državljanstva, s obzirom na to da su gotovo svi igrali za mlađe selekcije neke druge države.

Problem je što neki od igrača, čini nam se, tek licitiraju imenom naše selekcije, istovremeno čekajući pozive nekih drugih reprezentacija, a u javnosti se predstavlja kako je sve što treba da dopbiju poziv.

Međutim, za poziv u reprezentaciju, najprije se trebaju steći uslovi, prvenstveno administrativni, a prema riječima Elmira Pilava, sekretara stručnog štaba nogometne selekcije BIH, još niko od "novih", nije pokrenuo proceduru za promjenu sportskog državljanstva, niti je selektor Baždarević predložio da se Savez zauzme za nekoga.

- Ne postoji još nikakav spisak, kaže nam Pilav i dodaje kako će, ukoliko se spisak pojavi, administracija saveza uraditi sve kako bi u što kraćem roku igrač stekao pravo nastupa za BiH.

- Procedura izgleda otprilike ovako: Selektor i igrač razgovaraju, selektor nam kaže kako mu je taj igrač potreban, nakon čega Savez stupa na scenu. Nazovemo igrača, objasnimo mu proceduru, potpiše izjavu da želi igrati za BiH, a ukoliko ima pasoš, dostavlja osobne dokumente. Ukoliko nema pasoš, onda mu najprije pomažemo da dobije dokumente, nakon čega potpisuje izjavu o promjeni sportskog državljanstva, objašnjava nam sekretar stručnog štaba, uz opasku kako procedura traje u zavisnosti od slučaja do slučaja, ali da je rok za rješavanje otprilike šest mjeseci.

- Sve zavisi od toga kakvi se dokumenti traže. Ukoliko igrač mora mijenjati i civilno državljanstvo, onda je normalno da procedura traje duže.

Pilav naglašava da igrač i bez razgovora sa selektorom, odnosno po sopstvenoj želji, može zatražiti promjenu sportskog državljanstva, te da Savez stoji na raspolaganju i tim nogometašima.

- Ko god da je izrazio želju da zaigra za BiH, pomogli smo mu administrativnim putem, ali još niko od igrača, koji se pominju kroz medije, nije zatražio našu pomoć, što ne znači da neće, tvrdi Pilav, koji je ovu proceduru prošao sa mnogim igračima koji danas nastupaju za našu selekciju, poput Harisa Medunjanina, Miralema Pjanića, Asmira Begovića, braće Hajrović, Anela Hadžića, Seada Kolašinca, Ermina Bičakčića, Bobana Lazovića, Denija Miloševića, Emira Bjelića, Marija Vrančića..., i mnogih drugih.
Od direktora Tehničkog opdjela N/FSBiH Denijala Pirića, pak saznajemo, kako selektor Baždarević pravi plan, koji će prezentirati na Izvršnom odboru.

Zahvalnica i oproštaj

- Sve što selektor radi, odnosno igrače koje obilazi, radi po planu i programu koji je već dogovoren, kaže Pirić i dodaje kako će uskoro biti poznato kojim će se igračima selektor zahvaliti, a koji će sami reći zbogom.

- Neki su najavili oproštaj, a nekima će selektor objasniti zbog čega možda ne računa na njih. Međutim, tek kada se obavi razgovor s njima, onda će se izaći u javnost, jer svi ti igrači zaslužuju respekt i imat će dostojan oproštaj.

Pirić nam je tako najavio velike promjene i rezove u A selekciji, dodavši kako će igrači morati mijenjati i svoj pristup prema reprezentativnom dresu.

- Od selektora očekujemo analizu i stručni izvještaj, uz plan i program u kvalifikacijama za SP u Rusiji, riječi su direktora Tehničkog odijela N/FSBiH.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda