Pon27032023

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Reprezentacije Može li se odluka Komiteta za hitnost poništiti? Može, ali šanse za to su minimalne

Može li se odluka Komiteta za hitnost poništiti? Može, ali šanse za to su minimalne

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sredinom novembra odigrat će prijateljski susret protiv fudbalske reprezentacije Rusije.

Dan nakon što je Odbor za hitnost Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine prihvatio ponudu Fudbalskog saveza Rusije za odigravanje prijateljskog susreta 19. novembra u St. Petersburgu, bura se ne stišava.

S obzirom da je Fudbalski savez Rusije zbog agresije na Ukrajinu suspendovan od UEFA-e i FIFA-e te su iz međunarodnih takmičenja isključeni govotovo svi ruski klubovi, reprezentacije i sportisti, koji ruku na srce i pored toga što njihov glas se daleko čuje, nisu reagovali na agresiju njihove zemlje na Ukrajinu, prihvatanje ponude od strane našeg Saveza izazvalo je reakcije, kako u BiH tako i širom Evrope.

Potez Komiteta za hitnost Fudbalskog saveza BiH naišao je na velike kritike i navijača našeg nacionalnog tima, a na udaru se posebno našap Fuad Čolpa, član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH iz Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, čiji glas je možemo slobodno reći presudio jer se očekivalo, da će predstavnici iz FS Republike Srpske i županijskih saveza podići ruku u zrak prilikom glasanja za prihvatanje ponude.

Čolpa je u izjavi sa SportSport.ba juče izjavio da se vodio sportskim motivima, te da po njemu ruski fudbaleri nisu krivi zbog agresije Rusije na Ukrajinu, a u današnjim izjavama u bosanskohercegovačkim medijima je istakao da je pogriješio te da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se odluka poništi.

Pored Čolpe, predstavnike kantonalnih saveza (članovi IO iz reda Bošnjaka) u Komitetu za hitnost predstavljalo je i Irfan Durić, koji je glasao protiv prihvatanja ponude, no njegov glas u ovom slučaju je bezznačajan.

I Durić kao i Čolpa će kako neslužbeno saznaje SportSport.ba pokušati promijeniti odluku, no prostora za manevrisanje im je sužen, drugim riječima, njihovi pokušaji za promjenu odluke, bili iskreni ili ne, teško da mogu biti uspješni.

Predstavnici županijskih saveza stali uz Rusiju iako bi logika nalagala da su im pogledi bliski Evropi

Naime, Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na zahtjev nekog od člana Komiteta za hitnost, može preispitati odluku i staviti je van snage. Ali, ako je suditi po glasanju na Odboru za hitnost prema kojem se može zaključiti da su članovi IO iz FS RS i županijskih saveza za odigravanje susreta, dovoljno ruku za promjenu odluke neće biti.

Posebno treba analizirati i stav predstavnika "H komponente" Saveza. Iako je gledajući globalnu političku scenu stav predstavnika iz saveza RS donekle i jasan, posebno je zanimljiv glas predstanika županijskih saveza (Ivan Beus i Dragan Soldo) koji su im se priklonili i podržavaju prijateljevanje sa Rusijom iako bi prema svemu trebali naginjati pogledima EU i zapadne Evrope.

Statut Fudbalskog saveza jasno kaže da je za donošenje odluka potrebno da "za" glasa 11 članova Izvršnog odbora s tim da najmanje jedan glas mora dolaziti iz sve tri komponente. Dakle, ako je suditi po jučerašnjem raspoloženju i glasanju na Odboru za hitnost, Čolpa i Durić nemaju potrebe da podnose zahtjev za preipitivanje odluke.

Na kraju dodajmo i da ukoliko do utakmice dođem što je najrealnija opcija, pitanje je ko će nastupati na Zmajeve u St. Petersburgu. Džeko i Pjanić su već rekli da se na njih ne računa, Ahmedhodžić je na istim valnim dužinama, ali ne samo on, nego i mnogi ostali reprezentaivci.

videoprilog Gordane Antonić (Dnevnik 2) federalna.ba

Izvor: https://sportsport.ba

Poslijednja izmjena dana Subota, 10 Rujan 2022 19:09

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda