Pon27032023

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Reprezentacije Zašto je Liga nacija važna i šta ovo takmičenje može da nam donese?

Zašto je Liga nacija važna i šta ovo takmičenje može da nam donese?

Naredni ispit koji čeka reprezentaciju Bosne i Hercegovine zove se Liga nacija.

Ovaj put smo ponovo u B diviziji, a u grupi smo za protivnike dobili selekcije Finske, Rumunije i Crne Gore. 

Zmajevi su se već okupili u Zenici, a prva utakmica očekuje nas 4. juna kada gostujemo Finskoj. Tri dana nakon toga u Zenicu stiže Rumunija, 11. juna gosti smo u Podgorici protiv Crne Gore, a 14. juna u Zenici igramo novi meč protiv Finske.

Za posljednju trećinu septembra zakazan je još domaći duel s Crnom Gorom, te gostovanje kod Rumunije. 

Zašto nam je bitna Liga nacija?

Jasno je da je Liga nacija napravljena kako bi zamijenila veliki broj prijateljskih utakmica, iako se ovo takmičenje baš i ne igra onim najboljim, što svjedoči i nedavna izjava Kevina de Bruynea da se uopšte ne raduje ovim "prijateljskim" utakmicama u Ligi nacija.

Ipak, za selekcije koje ne spadaju u sam vrh evropskog fudbala kakva je i naša, ovo takmičenje nosi jedan veliki benefit, a to je baraž za Evropsko prvenstvo, naravno, ukoliko sistem kvalifikacija bude kao i za prethodno Evropsko prvenstvo.

Sjetimo se prvog izdanja Lige nacija 2018. godine. S Robertom Prosinečkim na klupi, ostvarili smo tri pobjede uz jedan remi u grupi sa Sjevernom Irskom i Austrijom uz samo jedan primljeni gol, završili prvi u grupi, plasirali se u A diviziju i što je najvažnije, pet mjeseci prije početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, izborili smo baraž za to takmičenje.

U kvalifikacionoj grupi dobili smo Italiju, Grčku, Finsku, Armeniju i Lihtenštajn, očekivalo se da budemo konkurenti za to drugo mjesto i odemo direktno na Evropsko prvenstvo, no to se nije dogodilo, ali nam je novu šansu donio upravo baraž zaslužen kroz Ligu nacija.

Tamo smo se ponovo sastali sa Sjevernom Irskom. Gledajući realno, malo nelogično. Dva puta smo ih pobijedili da bi izborili baraž, a onda su oni nas izbacili u tom baražu koji ni kroz kvalifikacije ni kroz Ligu nacija u kojoj su ispali u C diviziju, nisu zaslužili. No, to je drugi par cipela i pitanje za UEFA-u.

Atmosfera oko reprezentacije

Svjedoci smo da su, upravo nakon te završene prve Lige nacija i novembra 2018. godine, kola krenula nizbrdo. Odigrana su dva neuspješna kvalifikaciona ciklusa, ispali smo u baražu i iz A divizije Lige nacija.

Sve to rezultiralo je neobično praznim Bilinom poljem na posljednjim utakmicama reprezentacije, a svjedoci smo i da su se karte počele dijeliti besplatno (kupiš za Finsku i Rumuniju, dobiješ gratis za Crnu Goru u septembru) što je nekada bilo nezamislivo kada se tražila karta više, a ljudi su u redu za kupovinu ulaznica stajali noć prije početka same prodaje. 

Stoga, svaka pobjeda u Ligi nacija znači i korak prema baražu, ali i vraćanje one stare dobre atmosfere u i oko reprezentacije, kada se utakmica čekala danima prije i to je bila top tema svih u državi. 

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda