Pon27032023

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Reprezentacije Šta Fudbalski savez BiH može učiniti da ga zadrži? Apsolutno ništa, sve je na Čuiću

Šta Fudbalski savez BiH može učiniti da ga zadrži? Apsolutno ništa, sve je na Čuiću

Juniorski reprezentativac BiH pokazao klasu

Juniorska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine oduševila je ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu u našoj zemlji. Izabranici Ivice Barbarića, samo zbog spleta nesretnih okolnosti, ostali su bez plasmana na Evropsko prvenstvo na kojem će učestvovati osam najboljih selekcija Starog kontinenta.

U posljednjih nekoliko godina bosanskohercegovački reprezentativni fudbal je u strmoglavom padu. A selekcija trenutno nije konkurentna za bilo šta, mlada je otprilike tu gdje je i godinama unazad, dok su juniori i kadeti pod palicom Tonija Karačića i rahmetli Sakiba Malkočevića ostvarivali mnogo bolje rezultate.

No, nakon mnogo razočaranja konačno se pojavila generacija zbog koje se vidi svjetlo na kraju tunela. Radi se o U-19 selekciji koju je s klupe odlično vodio Ivica Barbarić. Odigrali su naši juniori šest mečeva u kvalifikacijama. Ostvarili su četiri pobjede, remi i samo jedan poraz i to od Francuske, koji nas je nažalost koštao historijskog plasmana na Evropsko prvenstvo.

No, možda i mnogo bitnije od samih rezultata je to što se među Barbarićevom juniorskom generacijom pojavilo nekoliko fudbalera za koje stručnjaci smatraju da bi u bliskoj budućnosti mogli nositi igru A reprezentacije.

Među njima su Filip Čuić, koji brani boje splitskog Hajduka, te Aleksandar Kahvić, koji nastupa za Crvenu zvezdu iz Beograda. No s obzirom da je veliki broj sportista, ne samo fudbalera, rođenih u našoj zemlji, nakon omladinskog staža promijenio reprezentaciju, bosanskohercegovaćka javnost s pravom "puše i na hladno".

A, da u susjedstvu neće samo sjediti skštenih ruku može se zaključiti i iz objave hrvatskog novinara na društvenim mrežama, Bernarda Jurišića koji je istakao da Hrvatska ne smije izgubiti juniorskog reprezentativca Bosne i Hercegovine, Filipa Čuića, čiji roditelji su iz Tomislavgrada.

Njegov otac Tomislav je nekadašnji premijerligaški sudija, a on je rođen u Splitu, no odrastao je i prve fudbalske korake napravio u Tomislavgradu. Nisu ga odmah primjetili u HNS-u, pa su reagovali iz FSBiH.

Fudbalski savez BiH nemoćan, sve je na Čuiću

A, šta konkretno može uraditi Fudbalski savez Bosne i Hercegovine da Hrvatska "ne ukrade" Čuića. Apsolutno ništa. Pogotovo nakon što je Međunarodna fudbalska federacija FIFA na svom 70. kongresu održanom prošle godine donijela nove "zakone" vezane za promjenu reprezentativnog dresa.

Prethodno pravilo prema kojima bi se igrač za reprezentaciju vezao do kraja karijere ukoliko odigra nekoliko minuta za seniorski tim u takmičarskoj utakmici promijenjeno je i od septembra 2020. godine fudbalerima je dato više prilika za promjenu dresa.

Tako danas igrači mogu mijenjati reprezentaciju ukoliko nisu odigrali tri takmičarske utakmice na seniorskom nivou prije nego što su napunili 21 godinu.

Drugim riječima, u konkretnom slučaju, mladi napadač Hajduka bez ikakvih problema može pomijeniti reprezentativni dres. Sve je u njegovim rukama, a ono što Fudbalski savez BiH može uraditi, no pitanje je da li bi to bilo svrsishodno, je "narediti" Ivaylu Petevu da u naredna tri takmičarska meča minutažu dobije i Čuić.

Recimo da bi na taj način mladom fudbaleru poslali poruku o "bitnosti", no s druge strane, sasvim sigurno je i njegovom menadžerskom timu u cilju da sutra nastupa za Hrvatsku pa je teško zamisliti da u slučaju gore navedenog scenarija ne bi reagovali.

U svakom slučaju, Čuić je pokazao klasu, svojim sjajnim igrama u reprezentaciji Bosne i Hercegovine i u dresu Hajduka skrenuo je pažnju na sebe i Fudbalskog saveza Hrvatske. Na kraju će zajedno sa svojim roditeljima i ljudima koji vode brigu o njegovoj karijeri donijeti odluku i kakva god bude ne treba mu zamjeriti, nego mu treba poželiti sreću uz nadu da će ostvariti sve svoje fudbalske snove.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda