Pon30112020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Reprezentacije U Sarajevu se gradi novi stadion reprezentacije BiH, pogledajte kako će izgledati

U Sarajevu se gradi novi stadion reprezentacije BiH, pogledajte kako će izgledati

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Predstavnici UEFA i FIFA još u januaru ove godine posjetili su Fudbalski savez BiH, a fotografije sa sastanka pokazale su da na zidovima prostorija u zgradi FS BiH već stoje slike novog stadiona reprezentacije BiH.

Kako saznaje Reprezentacija.ba, stadion će se zvati “BiH arena”, biće kapaciteta 30.000 mjesta i ispunjavaće uslove za odigravanje svih UEFA i FIFA takmičenja.

Nezvanična informacija je da su UEFA i FIFA već potvrdile kako će pomoći ovaj projekat, ali da očekuju da lokalne vlasti osiguraju zemljište i projekat izgradnje, što su u Općini Novi Grad spremni učiniti kroz ustupljivanje zemljišta u naselju Halilovići.

Treba napomenuti da je lokaciju novog stadiona prošle godine obišao i Ministar civilnih poslova BiH, te time potvrdio interes za ovim projektom.

FS BiH bi aplicirao da se otvorenje stadiona održi kroz ugošćavanje nekog UEFA ili FIFA kup takmičenja.

Halilovići izgledaju kao odlična lokacija za novi stadion, jer se nalaze blizu izlaza autoputa, koji bi kako je planirano trebao dolaziti praktično do samog stadiona do završetka izgradnje.

Stadion bi lokacijski bio u cjelini sportskog centra “Safet Zajko” koji građanima Sarajeva već godinama nudi najraznovrsnije infrastrukturne sadržaje za rekreativni i profesionalni sport.

Koncept kombinacije ustupljenog zemljišta od strane lokalne zajednice i finansija od strane UEFA-e i FIFA-e trebao bi biti sličan konceptu po kojem je izgrađen Trening centar FS BiH gdje je zemljište ustupio Grad Zenica, a novac europska i svjetska fudbalska kuća.

O realnim datumima izgradnje još uvijek se ne govori.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda