Čet13082020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Reprezentacije Dedić: Sramota, ovi što sjede u NSBiH i ne znaju da sam branio u reprezentaciji

Dedić: Sramota, ovi što sjede u NSBiH i ne znaju da sam branio u reprezentaciji

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Znate li koji trener specijalista, zadužen za rad s golmanima ima najviše premijerligaškog staža? Mirsad Dedić!

Iako je reprezentaciji dao Kenana Pirića, premda je prijeratni golman, branio za Slobodu, Sarajevo, reprezentaciju, “Deda” nikad nije dobio poziv za rad u nekoj od državnih selekcija.

I danas imamo stručne štabove koje popunjavaju treneri bez odgovarajućih licenci i bez prepoznatljive golmanske karijere. Dedić je branio u prvim kvalifikacijama 1996. za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj. Nažalost, niti jedan selektor, niti predsjednik saveza, nije pozvao Dedića, da svoje golmansko znanje i iskustvo prenese na mlađe. Mjesta su bila rezervirana za podobne i poslušne. Dedića takav odnos boli, ali ima svoj ponos i nikog ne moli.

Za Sportske.ba govorio je o “jedinicama” u reprezentaciji i svom pulenu iz Tuzla Cityja.

Mirsade, danas je aktuelna tema golmani u reprezentaciji BiH. Da li je Robert Prosinečki pogriješio što nije zvao Asmira Begovića?

– Ne znam kako ćeš ti napisati, ali selektor nije pogriješio što forsira Ibrahima Šehića. ”Šeha” nas je spasio protiv Grčke još veće katastrofe. Možemo njemu zahvaliti i to što smo došli u završnicu Lige nacija. Begović je isto tako odličan golman, imao je period kad nije branio u klubu, a “Šeha” je bio odličan i u klubu i reprezentaciji.

Kakvo je Vaše mišljenje o Kenanu Piriću?

– Njegovo vrijeme dolazi. ”Pirija” ie moj Tuzlak. Trenirao sam ga u Slobodi kada je počinjao karijeru i kada je branio za prvi tim. Ima odlične predispozicije. Kenan je najmlađi od poz(i)vanih i njegovo vrijeme dolazi.

U Tuzla City trenirate Nevresa Fejzića. Recite nešto o njemu?

– “Fejza” je, po meni, najbolji golman u Premijer ligi. Dokazao je to gdje god je branio. Odličan je momak, s 29.godina potpuno je sazrio. Volio bih da ode vani, da inostranim angažmanom riješi egzistenciju.

Imate li neko objašnjenje zašto Vas nikad nisu zvali iz NSBiH i ponudili mjesto trenera u nekoj reprezentativnoj selekciji?

– Imam. Ja sam četrnaest godina trener golmana. Kroz moje ruke prošli su mnogi golmani. Neki su branili ili brane za reprezentaciju. Ja sam branio za reprezentaciju kada ovih, što sjede u NSBiH, tada nije bilo. Oni očito i ne znaju gdje sam branio. Pozivaju me na neke promocije, u kojima su slike, dokazi da sam branio za reprezentaciju, a pozicije daju drugima. Šta da ti više kažem. Deda nikog neće moliti.

Ničija nije do zore – izjavio je za Sportske.ba Mirsad Dedić, najbolji trener specijalista u Premijer ligi, miljenik navijača Tuzla City, Sarajeva, ali i Slobode. Pravi navijači dobro znaju ko je i kakav je “Deda”.

(Sportske.ba)

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda