Uto11082020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Reprezentacije Ko su menadžeri reprezentativaca BiH: Super agent “drži” najviše igrača

Ko su menadžeri reprezentativaca BiH: Super agent “drži” najviše igrača

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Uvidom u zvanične i nezvanične podatke ko je čiji igrač među „zmajevima“ lahko se da zaključiti da bi najveći uticaj na nacionalni tim mogao imati nogometni agent Abdilgafar Falji Ramadani, vlasnik agencije Lian Sports sa sjedištem u Berlinu.

Njegove poslove u BiH, javno obavlja zvanično vlasnik agencije, nekadašnji golman Veleža i Partizana Nikola Damjanac.

Uticaj na ekipu

Ramadani nikada nije dao intervju za medije, ne dozvoljava fotografisanje na javnim događajima i praktično svoj poslovni život krije isto kao i privatni.

Ramadanijeva agencija prema zvaničnim podacima zastupa trojicu igrača u našoj selekciji, a nezvanično i selektora Roberta Prosinečkog. Ramadani je u odličnim odnosima i sa Zvjezdanom Misimovićem, glavnim čovjekom za struku u bh.savezu.

Miralem Pjanić je njegov najjači eksponat.  Pod kontolom Ramadanijeve agencije “Lian sports” je i Armin Hodžić napadač MOL Fehervara, te Haris Duljević igrač francuskog Nimesa. Haris Hajradinović potencijalni reprezentativac iz turske Kasimpase još jedan je Bosanac na kojeg pravo polaže “Lian sports”.

Kuriozitet je da Ramadani kontroliše praktično kompletnu reprezentaciju Srbije, o čemu se prošle godine vodila velika polemika u tamošnjoj javnosti.

Redžepagić uz Džeku i Hotića

Kapitena i najboljeg igrača BiH, Edina Džeku, od rane mladosti zastupa Irfan Redžepagić, Sarajlija koji je Dijamantu radio sve transfere u karijeri. Neke samostalno, a neke uz pomoć partnera iz Njemačke, Engleske i Italije. Redžepagić je agent i novog “zmaja”, veziste Maribora, Dine Hotića. Redžepagić je Džeku prepoznao još u kadetima Želje, a nakon Dijamanta odveo je cijelu plejadu igrača u Češku, pruživši im šansu da se dokažu.

Ibrahim Šehić nema zastupnika, iako  na njegovom profilu stoji da je to agencija ‘’Football career menagement’’. Vezista Milana Rade Krunić, za sada, nema stalnog menadžera.

Ervina Zukanovića zastupa “Arena sport agency” i mostarski menadžer Ivo Džidić, bivši nogometaš Zrinjskog, Širokog Brijega. Moonsa, Oostendea i Dinama, gdje je igrao zajedno sa Lukom Modrićem. Zukanoviću je transfere u Italiji završavao Silvano Martina, Sarajlija koji je posredovao i u transferu Edina Džeke u Romu.

Agencija ‘’Sport business soccer’’ zastupa Ermin Bičakčića, stopera Hoffenheima.

Šunjić, Bešić, Gojak… bez agenta

Toni Šunjić već neko vrijeme sam brine o svojoj karijeri i jedan je od rijetkih u reprezentaciji koji nema agenta.

“Argentum sport” iza koje stoje Ives Čakarun i bivši bh. Reprezentativac Ninoslav Milenković zastupa Eldara Ćivića igrača Ferencvarosa, inače lijevog beka naše selekcije.

Anđelko i Mato Jurkić ‘’drže’’ Elvisa Sarića vezistu Al-Ahlija iz Saudijske Arabije i igrača kojeg je u reprezentaciju uveo Robert Prosinečki.

Kenan Pirić je najvrijedniji eksponat “AK sport agency” Admira Husarića iz Srebrenika, koji zastupa i napadača Maribora, Jasmina Mešanovića.

Jasmin Burić je štićenik agencije ‘’Fabrika futbolu’’ iz Poljske. U njihovoj ‘’ergeli’’ najvrijedniji eksponat je napadač Milana, Krzysztof Piatek.

Adnan Kovačević je u agenciji ‘’as-11.com’’ u kojoj se kao vlasnik navodi Nedžad Aljić.

Miroslav Stević iz agencije ‘’World of soccer’’ ima Gojka Cimirota i Marka Mihojevića.

Seada Kolašinca zastupa Gordon Stipić i agencija ‘’ISMG international sport management GMBH’’.

Amer Gojak i Muhamed Bešić trenutno nemaju agenta, s tim što o karijeri veziste Dinama brine njegov otac Ahmet.

Višća i Bajić u agenciji “SC sport”

Matu Jajala zastupa Davor Ćurković, menadžer koji se spominjao u kontekstu Luke Modrića i u sumnjivim transakcijama sa Vladicom Lemićem, Banjalučaninom koji je menadžer hrvatskog reprezentativca.

Hadis Zubanović i Edin Hrapović ispred agencije “SC sport” u reprezentaciji ima Rijada Bajića i Edina Višću, dok je Miloš Malenović iz Švicarske zastupnik Izeta Hajrovića.

Stjepana Lončara zastupa agencija ‘’Rogon’’ čiji su najpoznatiji igrači Roberto Firmino, Julian Draxler i Tiemoué Bakayoko.

Kenana Kodru zastupa njegov amidža Menaf, inače brat Mehe Kodre.

(Sportske.ba)

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda