Sub20102018

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Premijer liga BiH U Premijer ligi BiH ostala je još samo jedna nepoznanica

FIFA renovira Koševo, Grbavicu i Bilino polja?!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Stručni tim Evropske nogometne federacije (UEFA) početkom marta naredne godine doći će u radnu posjetu našoj zemlji, gdje će sa predstavnicima NSBiH pregledati u kakvom je stanju infrastruktura na stadionima na kojima se igraju utakmice Premijer lige.

Četvrta kategorija

Ova posjeta je u skladu s dogovorenim zaključcima prilikom nedavnog boravka predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina u Sarajevu.

Planirano je da UEFA-in stručni tim zajedno sa stručnjacima Nogometnog saveza BiH ustanovi ne samo kakva je infrastruktura na stadionima premijerligaških klubova već i da procijeni koji bi od tih stadiona mogao biti na listi potencijalno perspektivnih za unapređenje na nivo treće i četvrte kategorije po UEFA-inim propisima za infrastrukturu stadiona.

Analiza će uključivati i eventualne lokacije predviđene regulacionim planovima, za projektiranje i izgradnju novih savremenih stadiona.

Klubovima i lokalnim zajednicama u čijoj nadležnosti su stadioni predviđeni za pregled ili lokacije određene regulacionim planovima bit će poslani zahtjevi za pripremu i prezentaciju odgovarajućih planova, projekata i spremnosti za finansiranje, a nakon toga će se odrediti i datum posjete.

Potencijal i perspektiva

Tek nakon realne i sveobuhvatne analize od UEFA-e i NSBiH moći će se pristupiti izradi projekata pomoći na unapređenju infrastrukture stadiona ili lokacija za koje se utvrdi da posjeduju potencijal i perspektivu za unapređenje infrastrukture i spremnosti lokalne zajednice i drugih nivoa vlasti da budu nosioci finansiranja i realizacije projekata.

– Ovo će biti četvrta posjeta Stručne komisije UEFA-e našoj zemlji. Nije isključeno da UEFA, osim Grbavice, Bilinog polja i Koševa, obiđe i druge stadione, ali i nove lokacije na kojima bi se mogli graditi stadioni. Bitna je spremnost lokalne zajednice, UEFA neće davati novac na lijepe oči – kazao je Nihad Hodžić za Avaz, stručni saradnik za stadione i sigurnost NSBiH.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi