Pet10072020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Premijer liga BiH Žrijeb Premijer lige BiH bez Slobode!

Elmir Pilav: Svima nam je jasno šta UEFA traži od nas

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Direktor sektora za sport pri Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH Elmir Pilav bio je večeras gost Dnevnika na O Kanalu, u kojem je govorio o nastavku sezone u Premijer ligi BiH.

Pilav je kazao da ne postoji odgovor na pitanje da li će i kada biti nastavljena Premijer liga BiH.

"Na to pitanje još uvijek nemamo odgovor. Činjenica je da do današnjeg dana na naš ponovljeni zahtjev nismo dobili ponovljene informacije od kriznih štabova dva entiteta kada će biti dozvoljen nastavak takmičenja. Potvrđeno nam je iz medija da se u Federaciji BiH ukidaju određene mjere, s druge strane, nismo dobili nikakav odgovor iz Republike Srpske i ne znamo kakve će biti njihove odluke", kazao je Pilav.

Istakao je da je jako važno da budu ispoštovani zahtjevi UEFA-e.

"UEFA je propisala uslove pod kojim se može prekinuti nacionalni šampionat. Jedan od njih je zabrana nadležnih organa za nastavak takmičenja. Nama treba pismena odluka. Mi trenutno nemamo odluku ni da li se može igrati ni kada se može igrati. UEFA nam traži da imamo dokaz da možemo igrati ili ne možemo igrati", kazao je Pilav.

Objasnio je da je savez i pored toga napravio određeni plan organizacije.

"Izradili smo određeni plan vezan za trenažni proces i organizaciju utakmica ako dođe do nastavka takmičenja. Precizirano je odvijanje procesa, organizacija utakmice, osobe koje smiju prisustvovati utakmicu. Mi smo to odradili kvalitetno i poslali nadležnim organima entiteta. Nismo dobili odgovor, ali smo na bazi dokumenata drugih saveza organizovali te smjernice", kazao je Pilav.

Objasnio je i da će savez pomoći klubove.

"Izvršni odbor je donio odluku o mjerama pomoći klubovima. Te mjere obuhvataju nabavku dezinfekcionih setova. Taj projekat je u fazi realizacije, još uvijek nije sve nabavljeno, ali ovisimo od odluke o tome da li se prvenstvo može nastaviti. Sve će biti riješeno na vrijeme ako dobijemo dozvolu za nastavak", istakao je Pilav, dodavši:

"Klubovi će dobiti značajna finansijska sredstva, dosad u medijima nije bilo te konkretne informacije. Savez će pomoći klubove sa oko dva miliona maraka, što kroz nabavku dezinfekcionih tunela, što kroz direktnu finansijsku pomoć. Pomoći ćemo svima, ne samo klubovima Premijer lige BiH. Mnogo je onih kojima je pomoć potrebna, teško je ispuniti svačija očekivanja, ali savez će svima olakšati u nekoj mjeri rad".

Objasnio je za kraj i koji je završni rok za završetak sezone.

"Ključni rok do kojeg se mora završiti sezona je 2. august, posebno se to odnosi na lige čiji klubovi učestvuju u pretkolima evropskih takmičenja. Po tom pitanju, jedini realan rok je 7. juni, eventualno 10. juni. Svaki naknadni rok je nerealan", poručio je Pilav na kraju.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda