Uto26052020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Premijer liga BiH Liga za opstanak u subotu, Liga za prvaka u nedjelju

Propisi isti, a nejednaki aršini u vaganju odluka

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U N/FSBiH kažu da su svi propisi usklađeni sa propisima UEFA, pa kako onda Željezničar može dobiti licencu za igranje u Premijer ligi, a ne može u takmičenjima UEFA

Ovih dana iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH stiglo je šturo saopštenje kako je na osnovu dostavljenih izvještaja, relevantne dokumentacije klubova-aplikanata i provedene procedure u skladu sa odredbama pravilnika o licenciranju za takmičenja Premijer lige BiH i takmičenja UEFA u sezoni 2019/2020, Prvostepena komisija za licenciranje donijela odluke da su licencu za učešće u takmičenju Premijer lige BiH dobili Sarajevo, Široki Brijeg, Zrinjski, Radnik, Mladost, Tuzla City, Željezničar, Zvijezda 09 i GOŠK, dok licencu nisu dobili Sloboda, Čelik i Krupa.

Željo bez Evrope

U nastavku tog saopštenja administrativci Saveza su, takođe bez ikakvog obrazloženja za širu javnost jer se odluke dostavljaju svakom klubu pojedinačno, napisali da su licencu za učešće u klupskim takmičenjima UEFA dobili Sarajevo, Široki Brijeg, Zrinjski, Radnik, Mladost i Tuzla City, dok je ona uskraćena Slobodi, Čeliku, Krupi, Željezničaru i GOŠK-u. Iz Zvijezde 09 nisu ni podnijeli aplikaciju za izdavanje licence za učešće u takmičenjima UEFA, svjesni činjenice da nemaju nikakve izglede da se u njih plasiraju, pa im ta formalnost ništa i ne znači. Naravno, na kraju je napomenuto da u skladu sa odredbama Pravilnika o licenciranju klubova N/FSBiH klubovi imaju pravo uložiti žalbu Drugostepenoj komisiji za licenciranje klubova u roku od osam dana od trenutka primitka pisanih odluka.

Krovna kuća bh. fudbala uredno organizuje seminar klubovima BH Telecom Premijer lige na kojem se obrađuju teme u vezi sa ispunjavanjem svih propisanih kriterija u postupku licenciranja klubova (zakonski, administrativni, infrastrukturni, finansijski i sportski kriteriji), te predstavljaju izmjene i dopune u pravilnicima o licenciranju klubova N/FSBiH za učešće u takmičenjima u okviru UEFA i takmičenjima u Premijer ligi BiH, a posebno se skreće pažnja na važnost praćenja i poštivanja svih predviđenih rokova, kako bi se sve potrebne radnje obavile na vrijeme.

Ipak, uvijek se nađu propusti u radu pojedinih klubova, koji zatim pokušavaju na sve moguće načine da krivicu prebace na druge, skrećući pažnju javnosti i svojih simpatizera sa vlastitih grešaka. Kako N/FSBiH sa svakim klubom sklapa sporazum o čuvanju povjerljivosti podataka u kojem je naglašeno da će sve dokumente potrebne za dobijanje licence čuvati kao strogo povjerljive, onda nije ni čudo što se iz Saveza ne mogu dobiti nikakvi konkretni podaci o razlozima (ne)dobijanja licence. Naravno, to ostavlja i mogućnost klubovima da u vremenu između odluka dvije komisije vrše dodatni, makar indirektni pritisak.

Ovog puta najglasniji su bili čelnici Fudbalskog kluba Željezničar koji su u odluci Prvostepene komisije za licenciranje vidjeli čak i urotu protiv kluba koji trenutno vode. Na konferenciji za medije novinarima su se obratili predsjednik Nihad Selimović i članovi Upravnog odbora Admir Džubur i Mirza Ustamujić. Selimović je prezentovao poslovanje za prva tri mjeseca ove godine i, između ostalog, istakao: “Željo je bio bez svih upravljačkih struktura kada je ova uprava došla u klub. Imamo i dan-danas upražnjena mjesta u Upravnom odboru i pozivamo sve one koji žele da se uključe. Nijedan sponzor nije otkazao ugovor, neki ugovori su istekli i radi se na produžavanju istih. U proteklom kvartalu je potpisano 18 novih sponzorskih ugovora u iznosu od 340.000 KM. Stanje na računu, kada smo preuzeli klub, bilo je 0 KM i račun je bio blokiran. Trebalo je uplatiti plate za posljednja dva mjeseca, odnosno doprinose za posljednja tri mjeseca prošle godine i to nas je koštalo 480.000 KM. Sve tekuće obaveze su se uredno plaćale. Plate i doprinosi u novoj godini su nas koštali novih 457.000 KM. Pripreme smo platili 123.000 KM. Plaćen je dio duga za teren od 120.000 KM. Za teren je ostalo još da se uplati 523.000 KM, a ukupni projekt je bio 1,8 miliona KM. Uz ostale obaveze, isplatili smo oko 1,5 miliona KM u 2019. godini”.

Skandalozna odluka

O onom najvažnijem, zbog čega su novinari i pozvani u plavi salon stadiona Grbavica, pitanju licence i aktivnostima koje je klub pokrenuo, govorio je Ustamujić, koji je bez imalo dileme istakao: “I dalje tvrdim da će Željo igrati u Europi. Čestitam šefu struke Amaru Osimu i ekipi. Neko nam želi oduzeti to pravo, a tu mislim na Prvostepenu komisiju NSBiH čija je odluka skandalozna. Postoje i grupe koje žele eliminirati Želju, najtrofejniji klub iz BiH, iz utrke za Evropu. Angažovali smo pravne eksperte koji će zaštiti naše interese. Puno je nelogičnosti, a vrijedi istaći da smo na dan uplate imali samo na tom računu 316.000 KM. Nije nam jasno kako Želji daju saglasnost da može igrati Premijer ligu BiH, a ne može evropska takmičenja, ista Komisija na osnovu istih članova u dva pravilnika. Po kojem osnovu to odlučuju? Sve ćemo dostaviti Drugostepenoj komisiji. Podnijet ćemo tužbe protiv svih članova Prvostepene komisije zbog ove skandalozne odluke”, ustvrdio je Ustamujić te dodao: “Ovo je tipično mešetarenje članova Prvostepene komisije. Vjerujemo i nadamo se da će Drugostepena komisija poništiti sramnu odluku Prvostepene, u suprotnom, smatrat ćemo da već postoji očigledna namjera i ako bude trebalo, tužit ćemo do kraja i Nogometni savez BiH UEFA. Kao što sam rekao, imamo najbolje sportske pravne eksperte i očekujemo dobijanje licence”.

Ipak, da ni čelnicima kluba nije sve jasno u poslovanju te radi utvrđivanja razloga nedobijanja licence, donijeli su odluku o suspenziji direktora Mirsada Šiljka do konačnog utvrđivanja činjenica. Kako tvrde na portalu Klix.ba, pozivajući se na neimenovane članove Prvostepene komisije za licenciranje N/FSBiH, glavni razlog zbog kojeg tim s Grbavice nije dobio licencu je kašnjenje uplate duga bivšem treneru Slavku Petroviću:

“Rok za ispunjavanje uvjeta za sve klubove bio je 31. mart. Međutim, Željezničar to nije ispunio, odnosno svoje konačne obaveze je izvršio tek 4. aprila. U pitanju je dug prema bivšem treneru Petroviću kojeg su oni prvobitno, kako navode u određenim dokumentima, isplatili 28. marta. Ipak, novac tada nije poslan, već tek 4. aprila, odnosno, kako opet navode iz Želje, na dan kada su im iz banke javili da transakcija zbog pogrešno upisanog broja nije uspjela. Dokumentacija klubova koji se bore za evropske licence podliježe provjeri UEFA i zbog toga smo gotovo jednoglasno donijeli odluku da uskratimo licencu Željezničaru”, rekli su iz Prvostepene komisije.

Poštivanje propisa

U N/FSBiH, nakon ovih istupa, smatrali su da trebaju još jednom podsjetiti, pa i putem javnog saopštenja, da u skladu sa statutarnim obavezama i odredbama pravilnika o licenciranju klubova za međunarodna i domaća takmičenja, nadležna komisija za licenciranje klubova u prvom i drugom stepenu vodi proces u skladu sa svim relevantnim procesima vezanim za izdavanje licence klubu aplikantu.

Rad ovih komisija je potpuno nezavisan i autonoman, a propisi kojima se komisije vode prilikom izdavanja licence su vrlo jasno i precizno definisani u pravilnicima za međunarodna i domaća takmičenja. N/FSBiH u potpunosti podržava rad svojih organa i tijela, posebno u pravcu dosljednosti provođenja definisanih procedura i transparentnosti kod donošenja svojih odluka, kao i strogo poštivanje pravila jednakog tretmana svih aplikanata za licencu tokom ključnog procesa.

Mada ostaje nejasno kada su već svi propisi N/FSBiH, pa i ovaj pravilnik o licenciranju za takmičenja Premijer lige BiH i takmičenja UEFA, potpuno usklađeni sa propisima Unije evropskih fudbalskih asocijacija, kako se može dogoditi da FK Željezničar, na primjer, što je u svom obraćanju primijetio i Mirza Ustamujić, član Upravnog odbora tima sa Grbavice, dobije licencu za nastup u BHT Premijer ligi, a ne dobije za nastup u takmičenjima pod okriljem UEFA? Ne ostavlja li to, zaista, prostor za gnjev i klupskih čelnika i navijača, mada propuste u radu vlastite administracije zaista treba utvrditi.

Kako su izgubili priliku da se iduće sezone nadmeću na međunarodnoj sceni, za tuzlansku Slobodu nedobijanje licence za takmičenja UEFA i nije toliko bitno, ali zato pošteno priznaju da je odluka o uskraćivanju licence za nastup u Premijer ligi ispravna, jer FK Sloboda nije u potpunosti postupio u skladu s pojedinim odredbama pravilnika o licenciranju kluba, te su istakli da Upravni odbor poštuje odluku komisije koja je korektno obavila svoj zadatak.

No, u timu sa Tušnja nisu sjedili skrštenih ruku, pa su protekle sedmice njihovi predstavnici u Sarajevu održali radni sastanak sa predstavnicima N/FSBiH na kojem su razgovarali o aktuelnim dešavanjima u FK Sloboda Tuzla, ali i budućim planovima i daljem unapređenju takmičenja. Iz N/FSBiH poručili su da se posebna pažnja posveti potpisivanju ugovora sa fudbalerima, jer iz pogrešno formulisanih ugovora mogu nastati veliki problemi u procesu licenciranja.

Među onim klubovima koji nisu dobili licencu za nastup u Premijer ligi našao se i NK Čelik, koji će vjerovatno prije odluke Drugostepene komisiju morati isplatiti i dug za bivšeg igrača Denijala Rizvanovića. Zbog toga se klub i zvanično oglasio te ustvrdio kako se radi o još jednoj tužbi i presudi, a koje su, kako se ističe, nestale neradom prethodnih klupskih uprava.

Naime, Rizvanovićeva advokatica Amira Trajanovska uputila je 5. maja ove godine na adresu N/FSBiH zahtjev za isplatu iznosa iz pravosnažne sudske presude Općinskog suda Zenica od 16. januara 2016. godine na ukupan iznos od 9.573,94 KM.

FK Krupa, iako je klub bez ikakvih aktivnih dugovanja, nije dobio licencu Prvostepene komisije za nastup u Premijer ligi BiH, ali poznat je i razlog neizdavanja. Kako kaže čelnik Krupe Dragomir Ilić, klub nije dobio licencu isključivo zbog vještačke podloge na stadionu u Krupi na Vrbasu. Naravno, treba znati i da su Krupljanima ostale samo teoretske šanse za opstanak u elitnom društvu bh. fudbala, te da će imati dovoljno vremena da se pozabave sređivanjem terena na svom stadionu. Uslovi za nastup u Prvoj ligi RS-a su ipak mnogo manje rigorozni, ali ne sumnjamo da će predsjednik Ilić sa svojim saradnicima zadržati ambicije da klub ponovo vrate u Premijer ligu, a onda će naši najbolji klubovi u Krupi na Vrbasu igrati na travnatom tepihu.

AUTOR: Branko Majstorović/Oslobođenje

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda