Sri25112020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Ostali Sportovi Damir Halilković- pivot bez mane i straha

Damir Halilković- pivot bez mane i straha

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Drugu godinu žari i pali u italijanskom prvenstvu

Gradačac je poznat po rukometu i svojim rukometašima pa nije ni čudo što je, kada se igraju rukometne utakmice, sportska dvorana gradačačke Skenderije ispunjena do poslednjeg mjesta a atmosfera u njoj zna da bude usijana od frenetičnog ali sportskog navijanja domaćina.

Iz ovog grada je ponikla plejada poznatih rukometaša a jedan od njih, Damir Halilković, još i sada žari i pali u italijanskom prvenstvu.
Rođen je 10.05.1992. a karijeru je počeo veoma rano, još u šestoj godini. Prošao je sve škole rukometa u rodnom gradu a onda uspješno zaigrao i za prvi tim RK Gradačac. Kao pivota odlikovala ga je snalažljivost, okretnost, eksplozivnost a tehnički je izuzetno potkovan.

Golove je davao na razne načine, tako da su protivnički golmani strepili kada on primi loptu jer bi im tada šanse za odbranu bile minimalne. Sa upisivanjem na fakultet u Sarajevu, igra jednu godinu za RK Željezničar a onda prelazi u RK Sarajevo gdje za tu ekipu nastupa pet godina.

Poslije dvije godine igranja u RK Nexe Našice odlazi na godinu dana u Tursku. Gdje god je igrao bio je zapažen po svojim igrama i golovima, tako da je prelazio u sve jače klubove. Sada, već dvije godine igra u Italiji za ekipu SSV Bozen handball iz Bolzana.

Prve godine nastupanja u Italiji, ekipa Bolzana osvaja Seriju a i Kup Italije. U ovoj godini se nada osvajanju trećeg trofeja, Super kupa Italije. U klubu su jako zadovoljni njegovim nastupima a i on kako svojim statusom, tako i klubom. Moramo napomenuti da je prošao sve selekcije rukometne reprezentacije BiH, kao i da je nastupao na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2013. godine koje je igrano u našoj zemlji.

Povremeni je reprezentativac naše zemlje.Potajno se nada češćem pozivu selektora Šumana za najdraži dres reprezentacije BiH jer svojim igrama to sigurno zaslužuje.
Želja mu je da se pri kraju karijere ponovo vrati u Gradačac i da sa nekolicinom starijih rukometaša, uz ove mlađe koji su već stasali u dobre igrače, naprave ekipu koja bi vratila RK Gradačac u Premijer ligu BiH, gdje joj je ,po njegovom mišljenju i mjesto.

Pogotovo što, kao porodičan čovjek, želi da sa suprugom odgaja sina u svom gradu i da i on nastavi njegovim stopama.


Tekst Suad Krajnović
Foto Ammar Krajnović

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda