Pon06072020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Lige u susjedstvu SUĐENJE U DERBIJU KAP JE KOJA JE PRELILA ČAŠU

SUĐENJE U DERBIJU KAP JE KOJA JE PRELILA ČAŠU

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Evo kada video-tehnologija stiže u Hrvatsku! Ali jedna jeftinija 'prilagođena verzija'...

ANTE KULUŠIĆ ZA SN Šef Sudačke komisije HNS-a odlučio provesti u djelo ono što je još ljetos najavio

 Sjedili smo u srpnju prošle godine, nekoliko dana prije početka HNL sezone. Šef Sudačke komisije Ante Kulušić nije skrivao zadovoljstvo nakon što su suci sjajno odradili proljetni dio sezone, ali to ga nije omelo da javno poruči:

- Za godinu dana suci u Prvoj HNL moraju imati pomoć tehnologije, ona je doista postala nužda u nogometu i neću biti miran dok je ne uvedemo. Čak razmišljam o tome da već u ovoj sezoni nekoliko puta probamo eksperimentalno “projicirati” VAR na utakmicama, ali s nešto skromnijom tehnologijom.

Nakon nedjeljnog derbija i cijele niske previda suca Pejina i njegovih pomoćnika, Kulušić je otišao korak dalje.

 - Već ovoga proljeća ćemo uvesti prilagođeni VAR na HNL terene, izabrat ćemo nekoliko utakmica i vidjeti što će nam to donijeti - poručio je šef nogometnih sudaca.
 
 

Skupa tehnologija

Odmah je i pojasnio znači “prilagođeni” VAR?

- Prva HNL je siromašna liga u kojoj većina klubova nije u stanju ući u pravi projekt VAR tehnologije. Treba biti realan i reći da u cijeloj Europi VAR trenutačno imaju Njemačka i Italija, tek će je sljedeće sezone uvesti Engleska i Španjolska, a ostale lige, od kojih su mnoge daleko bogatije od Prve HNL, još nisu spremne za takav tehnološki iskorak, jer je jednostavno previše skup. Stoga je moja ideja jednostavna. Sve utakmice Prve HNL ionako imaju izravni TV prijenos, odnosno reportažna kola odmah uz teren. U njih ćemo smjestiti jednog suca koji će biti u vezi sa sucima na terenu i reagirati što je brže moguće u spornim situacijama koje će jasno vidjeti putem TV snimke. Dakle, tu pričamo isključivo o trošku jednog dodatnog suca, što je doista zanemariv iznos. Naravno, za to trebamo blagoslov TV kuće koja radi prijenos, ali to će i njoj biti u interesu.

Kulušić je baš na primjeru derbija između Dinama i Hajduka pojasnio kako i tako jeftina tehnologija itekako može pomoći.

- Sudac u reportažnim kolima na snimci bi jasno vidio kako je Letica rukom pokupio loptu izvan kaznenog prostora, što bi značilo da je trebao dobiti izravni crveni karton, a Dinamo slobodan udarac. Taj bi sudac jasno vidio i da je Soudani uoči sviranog jedanaesterca napravio prekršaj u napadu pa se kazneni udarac ne bi ni izveo. Video snimka bi sucu također potvrdila kako je Said u zaleđu kod gola koji postiže, to zaleđe nije veliko, ali postoji. Na koncu bi se jasno vidjelo i kako je Fomitschow nespretno igrao u svom kaznenom prostoru pa bi sugerirao sucu da pokaže na jedanaesterac.

Savršenstvo ne postoji

Odmah je Kulušić naveo i primjer iz prošlog kola u kojem ni TV snimka ne bi pomogla sucu.

- Pogledali smo valjda 50 puta snimku suđenog jedanaesterca za Osijek protiv Rijeke i nismo bili ništa pametniji. Tu je peti sudac iza gola vidio Rijekina igrača kako nepropisno igra rukom, ali kako nemamo kameru iza gola tako nemamo ni dokaz da se to dogodilo. Tu smo stoga dali za pravo sucu, iako bismo iskreno bili sretniji da ništa nije svirao.

Kada sve zbrojimo, prilagođena VAR tehnologija na HNL terenima ne bi nikako bila savršena, ali bi pomogla?

- Matematički sam izračunao da bi pomogla kod 70 do 80 posto situacija, a to je ogromna brojka. Uostalom, savršeni sustav ne postoji, što nam dokazuje i nedavni primjer iz Italije gdje i nakon gledanja snimke pomoću vrhunske tehnologije nije bilo jedinstvene odluke glede jedne sporne situacije. Međutim, da mi uz pomoć našeg VAR-a pomognemo u 70 posto spornih situacija, u našoj bi se ligi prestalo pričati o sucima, a to je ono čemu svi moramo težiti.

Kulušića su očito pogodili mnogi komentari nakon derbija u kojima je sudac Pejin bio u prvom planu?

- Letičino igranje rukom izvan kaznenog prostora jednostavno nije mogao vidjeti, to je realno propust pomoćnog suca, ali odgovoran je glavni, tako to ide. Čitam kako se sanja dan da dočekamo derbi bez sudačkih repova, a nisu li dva u ovoj sezoni odsuđena vrlo dobro?

Uvijek može bolje

Kako ste inače zadovoljni suđenjem u ovoj sezoni?

- Uvijek može bolje, ali mislim da nitko nema pravo pričati o lošim sucima. Jesenas se dogodilo ono nesretno 12. kolo kada smo svjedočili niski pogrešaka na nekoliko utakmica. Sada je sudac i na derbiju vezao nekoliko pogrešaka, ali to se događa. No, da smo imali još jednog suca u reportažnim kolima svih tih pogrešaka ne bi bilo. I zato se svi zajedno moramo potruditi da to ostvarimo, jer to nogometu može donijeti samo dobro - zaključio je Kulušić.

Zašto VAR u HNL-u može biti problematičan

Prije svega treba kazati kako je VAR sustav koji je relativno skup. Kažemo relativno, jer najskuplje su greške koje utječu na prvenstva i život klubova. No, nije to basnoslovno skupo, jer radi ilustracije, Portugal je iznio podatak o milijun eura investicije, dok je u Italiji VAR verzija stajala 1,5-1,8 milijuna eura. Trošak su podmirile Udruge klubova koji su, logično, i najviše zainteresirani za pravednost sudačkih odluka. Italija je već prije nekoliko godina posegnula za tehnologijom koja odaje je li lopta prošla gol-liniju, te je takav sustav svakog od 20 prvoligaša koštao 300-tinjak tisuća eura. U Njemačkoj, trećoj zemlji koja je počela koristiti VAR, financijske su razine slične…

Novac, međutim, nije jedina prepreka da se tehnološka asistencija sucima uvede u HNL-u. Naime, ne može netko tek tako uvesti tehnologiju u službeno natjecanje. Konkretno, za VAR je prije svega nužno da službene osobe HNL-a prođu potpunu edukaciju njegova korištenja. Tek nakon što IFAB (internacionalni board) i FIFA utvrde razinu spremnosti, tek tada u HNL-u mogu zatražiti dozvolu da ga uvedu u svoje prvenstvo.

Dakle, poprilično je još dug put dok možemo dočekati tehnologiju u domaćem prvenstvu, iako vjerodostojnost liga treba kao voda žednome u pustinji. Polovične ideje ne samo da se ne mogu koristiti, nego bi HNL-u donijele samo dodatnu zbrku. Veliki problem HR sudaca je nepovjerenje u njihove odluke, a dodati im jednog novog pokraj TV ekrana, može se samo misliti kako bi se sumnjalo u objektivnost. Naime, selektivnost provjera je i u VAR-u još uvijek u fazi usavršavanja, a u ovoj polovičnoj varijanti koju predlaže Ante Kulušić, ona bi bila neizbježna i izražena. Kao takva, za ove prostore, samo poligon dodatnih polemika. VAR je, treba to imati na umu, tehnologija na pomoć sucu, ali tumačenje i odluka opet ostaje na sucu. Za sada je uvjerljiv dojam da i s tehnologijom ostaje poprilično nepovjerenje u njihova tumačenja, odnosno da HR suci prije VAR-a moraju proraditi na povratku kredibiliteta šire javnosti pogotovo za one situacije koje se i prostim okom vide da su (ne)sporne. (rm)

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda