Ned24012021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Lige u susjedstvu Čak 8 od 17 članova Izvršnog odbora HNS-a u procesima zbog kojih bi mogli napustiti HNS

Čak 8 od 17 članova Izvršnog odbora HNS-a u procesima zbog kojih bi mogli napustiti HNS

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Sudbina je htjela da se nekoliko akcija različitih državnih institucija koje su počele raditi svoj posao dogode u istim trenucima.

Tako imamo Aferu Godot u kojoj su mjesec dana istražnog zatvora dobili Zdravko i Zoran Mamić, te Damir Vrbanović. Njemački mediji su ovih dana izvukli transkripte razgovora u kojima Davor Šuker, predsjednik HNS-a, uplaćuje ticket na osnovu dojave osuđenih u aferi namještanja utakmice. U Dalmaciji su privedeni suci i delegati pod sumnjom da su prodavali utakmice, a najviše rangirani u procesu je Vice Pavić, predsjednik sudačke komisije Splitsko-dalmatinske županije. Iako Alojzije Šupraha, kolega sudac i predsjednik saveza te član Izvršnog odbora HNS-a, ali i dobar prijatelj osumnjičenog Pavića, tvrdi da ne zna ništa o slučaju, nije teško zaključiti da mu se stolica opasno trese. Prvo je nepravomoćno osuđen zbog napada na predsjednika Hajduka, zatim ga se spominje kao onoga koji je Hrvoja Maleša spojio za Željkom Širićem, a sada mu suci unutar njegova saveza navodno prodaju utakmice. S obzirom da je policija snimala razgovore, biti će zanimljivo čuti tko se sve spominje u njima. U svakom slučaju Hajduk već dulje vrijeme planira provesti puč unutar županijskog saveza, je li sazrelo vrijeme?

Pokrenula se i sportska inspekcija, pa je Anti Kulušiću izdala rješenje da ne može državni dužnosnik, sukladno Zakonu o sportu, biti u ikakvom sportskom savezu ili klubu. Doduše javnost je upoznata s rješenjem za Županijski nogometni savez Šibensko-kninske županije, ali popularni Kula je i u Izvršnom odboru HNS-a, pa se to nedvosmisleno odnosi i na to tijelo. Osim njega državnih dužnosnika u HNS-u ima još, a u samom izvršnom odboru su Božo Galić župan Vukovarsko-srijemske županije, Đuro Bukvić načelnik Općine Lukač, Nenad Horvatić načelnik općine Ljubeščica, te Slavko Prišćan načelnik općine Rovišće.

Iz svega navedenog čak 8 od 17 članova Izvršnog odbora, uključujući predsjednika i tri dopredsjednika, imaju i drugih briga osim HNS-a i lako bi mogli biti maknuti iz nogometa. Treba spomenuti i da je HNS ostao i bez izvršnog direktora Damira Vrbanovića koji je pritvoren. Dogodi li se slična sudbina Davoru Šukeru savez bi ostao bez osoba ovlaštenih za zastupanje. I Odbor za hitnost, u kojem sjede Šuker, Vrbanović, Mamić, Vučemilović Šimunović, Kulušić, Mišković i Bukvić, ne bi se u slučaju najcrnjeg scenarija mogao sastati.

Uz sve ovo uskoro se očekuju izmjene u Zakonu o sportu kojim će se sustav glasanja unutar županijskih i nacionalnih saveza malo izmijeniti, pa bi prvoligaški klubovi trebali imati nešto veći utjecaj i u lokalnim savezima, ali i na nacionalnom nivou.

Uhodani sustav djelovanja unutar nogometnog saveza očito je debelo poljuljan. Ovo je i idealno vrijeme za sve nezadovoljnike da krenu u preuzimanje saveza, ali i idealno vrijeme da se izgradi bolji i pošteniji sustav. Ima li među nogometnim djelatnicima onih kojima je stvarno stalo do nogometa? Do poštenja i natjecanja? Do sporta? Ako ima – sad je vrijeme da vratite nogomet – nogometašima, a publiku na tribine!

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda