Ned24012021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Lige u susjedstvu Braća Mamić i službena osoba u Poreznoj pod istragom zbog mita, korupcije i utaje poreza

Braća Mamić i službena osoba u Poreznoj pod istragom zbog mita, korupcije i utaje poreza

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

POLICIJA je jutros upala u kuće i stanove braće Zdravka i Zorana Mamića.

Akciju pretrage stanova čelnih ljudi zagrebačkog Dinama je provodi PN USKOK, a prema nalogu Županijskog suda u Zagrebu. Indexu je potvrđeno da se pretresi obavljaju i u prostorijama Dinama, u uredima koje koriste braća Mamić.

Iz Dinama je najavljeno da će se Zdravko Mamić novinarima objaviti u 14 sati u Moravskim toplicama u Sloveniji, gdje se Dinamovci nalaze na pripremama.

Istragom su osim braće Mamić obuhvaćeni još i izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza i bivši višegodišnji direktor Dinama Damir Vrbanović, čija se kuća također pretražuje, kao i zasad neimenovani djelatnik Porezne uprave. N1 televizija javlja da braći Mamić, koji se nalaze u Sloveniji na pripremama Dinama, prijeti uhićenje čim se vrate u Hrvatsku.

"Izvješćujemo vas da je po nalogu županijskog suda u tijeku istraga koju provodi PN USKOK u kojoj su predmet obrade naša dva člana: izvršni predsjednik Zdravko Mamić i trener Zoran Mamić", priopćili su iz Dinama.

Vrlo brzo se proširila informacija da su Mamići pod istragom zbog utaje poreza. Iz Porezne uprave za Index su poručili da nemaju nikakvih komentara. Iz svojih izvora u Poreznoj upravi Index neslužbeno doznaje da je istraga protiv Mamića krenula upravo iz Ministarstva financija, a najavljuju i da na tome neće stati. U bliskoj budućnosti može se očekivati još sličnih istraga, rekao nam je izvor iz Porezne uprave.

Uskok: Pod istragom i službena osoba iz Porezne

Iz priopćenja koje je Uskok poslao o ovom slučaju jasno je da pod istragom nisu samo Mamići, već i službena osoba u Poreznoj upravi koju se sumnjiči da im je omogućila utaju poreza. Optužbe koje im se stavlja na teret su primanje i davanje mita, utaja poreza i drugih davanja, te zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.

"Na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji s PN USKOK-om provodi hitne dokazne radnje zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, vezano za nezakonite radnje koje su poduzimale odgovorne osobe GNK Dinamo i službena osoba Porezne uprave", priopćio je Uskok.

Mamić: Ponudio sam da se odmah vratim u Zagreb, odvjetnica mi je rekla da nije potrebno

U priopćenju koje je Dinamo poslao medijima pak stoji da "cijela hrvatska javnost zna da se već godinama vrši kontrola i nadzor nad radom našeg kluba i pojedinaca u istome i ovo je još jedna u nizu takvih".

Jedan od odvjetnika Zdravka Mamića, Mate Matić, izjavio je za Hinu da je njegov klijent na putu u Sloveniji te da nije dobio nikakvu obavijest o istrazi ili pretrazi njegove kuće o čemu je doznao od medija.

Zdravko Mamić dao je kratku izjavu novinarima koji prate pripreme Dinama u Sloveniji. Kazao je da se čuo s odvjetnicom Jadrankom Sloković, te ponudio da se odmah vrati u Zagreb, ali mu je ona rekla da to nije potrebno. "Za sada ostajem tu, nastavljam s poslom oko Dinama", izjavio je Mamić.

Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković novinarima je pred njegovom kućom kazala da izjave ne može davati, jer su izvidi, koji su po prirodi tajni, i dalje u tijeku. Poručila je da će se Mamić vratiti u Zagreb jer "on ne bježi ni od čega".

Na Maksimiru, gdje se također nalaze istražitelji PN USKOK-a, podignuta je zaštitna ograda, tako da stadionu uopće nije moguće prići. Iz kluba poručuju da neće davati nikakve dodatne izjave.

Dinamo: Ono što nam se stavlja na teret je iskonstruirano

"Naravno da ćemo kao klub i kao pojedinci surađivati sa svim institucijama i organizacijama koje to od nas budu tražile. Ipak, moramo izraziti žaljenje što se to odvija u vrijeme i na način kada se mi nalazimo na svojim radnim mjestima odnosno na priprema s prvom momčadi Dinama u inozemstvu, a znajući što nam se stavlja na teret ne možemo ne izraziti čuđenje odabranim izborom, načinom i vremenom vođenja postupka.

Konkretno, ono u što mi imamo uvid i što nam se stavlja na teret je apsolutno bespredmetno i iskonstruirano te smo sigurni da ćemo dokazati zakonitost naših postupaka i odluka.

Još jednom, bezuvjetno ćemo surađivati, a iako se u dosadašnjim postupcima nismo uvjerili u isto, tražimo profesionalnost i korektnost svih službi. Sigurni smo da nismo i da nećemo okaljati sveto ime Dinamo, a niti sebe osobno kao niti naše obitelji.

Nastavljamo sa svim sportskim aktivnostima i uvjeravamo naše navijače da budu mirni i spokojni te da nam čuvanjem mira pomognu da ostvarimo snove svih nas – ostvarivanje velikih europskih rezultata", priopćeno je iz Dinama.

Nogometaši Dinama trenutno su na pripremama u Sloveniji, a s njima su i braća Mamić.

Video sadržaj

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda