Ned24012021

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Lige u susjedstvu Dinamovci uoči utakmice jedu teletinu ili ribu, a nakon utakmice - janjetinu

Dinamovci uoči utakmice jedu teletinu ili ribu, a nakon utakmice - janjetinu

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Ishrana je važnija i od motivacije i dobrog treninga! I uvelike pomaže sprječavanju ozljeda, tvrdi Dinamov nutricionist Josip Zekić

Nogometaši hrvatskog prvaka imaju mjesec dana unaprijed isplaniran jelovnik. Na početku mjeseca nutricionist Josip Zekić svakom Dinamovom nogometašu daje plan ishrane na 50 stranica, koji se ralikuje od razdoblja do razdoblja.

"Ishrana sportaša mijenja se ovisno o razdoblju u kojem se nalazi. Razlikuje se kad je riječ o pripremnom ili natjecateljskom razdoblju. Meni se mijenja i kroz tjedan. Dinamovi nogometaši različito se hrane sredinom tjedna i kako se približava utakmica za vikend, kad su u ritmu subota-subota," rekao je za Goal Dinamov nutricionist Josip Zekić.

"Kad je Dinamo u natjecateljskom ritmu, osnovica je mikrociklus, dakle razdoblje između dvije utakmice. Neposredno po završetku susreta povećava se unos proteina, jedu više crvenog mesa, janjetine, junetine ili pak jedu tunu ili losos."

"Vrlo važno je nadoknaditi ugljikohidrate koje su izgubili na utakmici. Njih dobivaju iz povrća. U Dinamovom jelovniku najčešće su cikla, mrkva, grašak, ječam ili zob. Također, izuzetno je bitno unositi puno voća bogatog antioksidansima. Primjerice, jagode, borovnice ili kupine."

"Jelovnik je bitno različit uoči i nakon utakmica. Poslije utakmica jedu uglavnom crveno meso, a uoči njih lakša mesna jela, kao na primjer teletina u crvenom umaku ili bijela riba i kuhani krumpir. Uoči velikih napora na utakmicama moraju unijeti mnogo ugljikohidrata, a njih najčešće konzumiraju kroz voće, banane, kruške ili pak kroz tjesteninu i rižu."

"Periodizacija ishrane također je vrlo važna. Ona se radi prema mikrociklusu, ali i prema individualnim zahtjevima svakog sportaša. Utvrđuju se na temelju antropometrijske analize, odnosno određuje se sastav tijela metodom kožnih nabora i bioimpedancom iz kojih dobivamo podatke o udjelu mišićne mase i masnog tkiva."

"Individualna prilagodba menija radi se za svakog sportaša pojedinačno. Program je napravljen mjesec dana unaprijed na 50 stranica. Imaju određenu količinu i vrstu namirnica raspoređenu po obrocima. Izrađuje se ovisno o planu treninga i utakmica za taj mjesec za svakog igrača pojedinačno. Neki od njih moraju dobivati na masi, a neki pak skidati kilograme. Čak radimo odvojeni plan ishrane za igrače koji su skloniji ozljedama."

Iako je u momčadskim sportovima važnost ishrane naglašena tek posljednjih nekoliko godina, Zekić kaže kako je ona ipak mnogo važnija u individualnim sportovima.

"U momčadskim sportovima naglasak na važnosti ishrane je aktualan tek posljednjih nekoliko godina, ali individualni sportaši već dugo koriste nutricioniste. Momčadi u SAD-u prve su ih počele koristiti. Sad je u modernom sportu nezamislivo nemati stručnjaka za ishranu. Počelo je nekako sa trendom zdrave prehrane u svijetu."

"Po mojem mišljenju ishrana je važnija i od motivacije i dobrog treninga. Trening, odnosno energetika, samo je nadogradnja na genetiku, a ako ona nije zadovoljena, ne može se kvalitetno ni trenirati."

"Nogometaši je se moraju pridržavati jer u protivnom su u većoj opasnosti od ozljeda. Još ako je nepravilna ishrana povezana s uzimanjem alkohola i ne spavanjem, igrač je skloniji ozljedama. Ne mislim pritom na traumatske ozljede, nastale u kontaktu s drugim igračem, nego istegnuća koja su posljedica istrošenosti materijala," zaključio je Josip Zekić.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda