Pet10072020

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Lige Republike Srpske Proširenje – u interesu fudbala

Proširenje – u interesu fudbala

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Prva liga Republike Srpske, po predlogu posebne Komisije Izvršnog odbora FSRS koja treba da pripremi predlog sistema takmičenja, u sezoni 2020/21. imaće 16 članova, umesto dosadašnjih devet (trebalo ih biti deset, ali je OFK Sloga iz Gornjeg Crnjelova odustala od takmičenja).

Potrebno je da ovaj stav prihvati i Izvršni odbor “kuće fudbala” iz Banjaluke, a u skladu sa tim upućeni su dopisi-aplikacije drugoligaškim klubovima da se izjasne da li žele da igraju u najvišem stepenu takmičenja pod okriljem entitetskog Saveza.

Na sednici pomenute Komisije održanoj prošle sedmice u prostorijama FSRS u Banjaluci potpredsednik ovog privremenog tela Mile Mandić iz Kozarske Dubice, inače aktuelni komesar za takmičenje Prve lige i prvi čovek Takmičarske komisije FSRS pripremio je svu strukturu liga i da predloge na razmatranje, što je s oduševljenjem prihvaćeno.

-Imali smo jako kvalitetan i delotvoran sastanak na kojem smo zauzeli stav o proširenju lige na 16 kluba, a samim tim želimo da unapredimo fudbal u Republici Srpskoj i na najvišu scenu vratimo centre koji su se izgubili. Ne predlažemo ništa mimo propisa i situacije koja nas je zadesila, poštujući, u ovim vanrednim i neplaniranim uslovima, akte Saveza. Sve što radimo i predlažemo, to činimo u interesu fudbala, klubova i naše organizacije – rekao je Mile Mandić, predsednik Takmičarske komisije FSRS.

U javnosti su se već neki klubovi oglasili koji su dobili upit od FSRS, ali i oni koji nisu, podeljena su mišljenja, različiti stavovi, svako ima neke svoje argumente…

-Pre svega, da se razumemo, upite smo uputili u po šest prvoplasiranih klubova obe druge lige, istok i zapad i čekamo njihove zvanične stavove. Takođe, tu imamo i Slobodu iz Novog Grada koja slavi 110. rođendan i bila je jedan je od glavnih nosialca razvoja fudbala u Republici Srpskoj, njene zasluge su ogromne. Ima tu još klubova sličnog rejtinga. Javnost mora da shvati da još uvek ništa nije definitivno dok Izvršni odbor FSRS ne izglasa naše predloge. Neće biti samo dovoljno ime i rezultati iz prošlosti kao argumenti da se igra Prva liga Republike Srpske. Potrebni su i uslovi, pre svega infrastrukturni, pa i razgovori sa lokalnim zajednicama da li mogu da isprate klubove, da nam se ponovo ne dogode Boksit iz Milića iz 2003. godine ili OFK Sloga iz Gornjeg Crnjelova iz prošle sezone – jasan je Mandić.

Nakon što je prekinula sezonu 2019/20. zvanično “fudbalska vlada” Republike Srpske donela je odluku da niko ne ispada u niži rang takmičenja. Ako se izuzme šampion Krupa koji se seli u Premijer ligu BiH, u narednom prvenstvu prvoligaši će sigurno da budu: Rudar Prijedor, Željezničar (Banjaluka), Kozara (Gradiška), Podrinje (Janja), Tekstilac (Derventa), Jedinstvo (Brčko), Modriča Alfa, Slavija (Istočno Sarajevo), te prvoplasirani timovi Druge lige Leotar (Trebinje) i Borac (Kozarska Dubica).

-Još uvek imamo dilemu oko Zvijezde-09 iz Etno sela Stanišići jer Fudbalski savez BiH nije doneo konačnu odluku o sezoni u Premijer ligi BiH, tako da još ne znamo da li će Semberci i iduće sezone ostati u eliti ili će se vratiti u Prvu ligu Republike Srpske. Kada pristignu svi odgovori klubova kojima smo poslali upite opet ćemo da održimo sednicu Komisije koja je dobila poverenje od strane Izvršnog odbora FSRS i onda ćemo po imenima klubova predložiti sastav Prve lige u sezoni 2020/21. Imamo još dovoljno vremena, ali prvo treba da sačekamo odluke na nivou “krovnog” Saveza – istakao je na kraju Mile Mandić, potpredsednik Komisije FSRS za izradu predloga sistema takmičenja.

 Licenciranje

Prema rečima Mile Mandića klubovi će morati da prođu i proces licenciranja:

-Jasno je da će u Prvoj ligi Republike Srpske moći da igraju samo oni klubovi koji imaju organizacionu, igračku i finansijsku sigurnost i stabilnost. Ovim proširenjem našeg najvišeg ranga takmičenja želimo da probudimo nekadašnje centre i damo im još jednu priliku da se trgnu i vrate na nekadašnje staze uspeha i značajne uloge u fudbalu Republike Srpske. Mislim da smo doneli pravu i odluku u interesu fudbala, igrača, trenera, ali i našeg Saveza. Ali, potrebno je proći i proces licenciranja.

Više u ovoj kategoriji: « Milići neće u Prvu ligu

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda