Pon17012022

Last update

Back Nalazite se ovdje: Home Domaći Sport Lige Federacije Suspendovano sedam sudija i posmatrača suđenja sa mečeva Prve lige FBiH

Čelik zaustavio Aydina Olguna da naplati tužbu od 300.000 KM

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Nekadašnji premijerligaš NK Čelik objavio je novo saopštenje.

Ljudi koji vode Čelik na sve načine se bore da klub ponovo postane ponos svih Zeničana, međutim to neće biti nimalo lagano, pogotovo s obzirom na dug koji imaju.

Tako je danas objavljeno da je Čelik osujetio pokušaj bivšeg predsjednika Aydina Olguna da od kluba naplati tužbu za angažman inostranog igrača u iznosu 300.000 KM. Uspjeli su na kraju dokazati krivotvorenje dokumenata.

– Čelik obavještava javnost da je uspješno osujećen grubi i proračunati nasrtaj domaćih i inostranih bliskih saradnika bivšeg predsjednika kluba, Olguna Aydina Pekera, da na nelegalan i subverzivni način od kluba naplate tužbu za angažman inostranog igrača u iznosu od cca. 300.000 KM pred organima FIFA-e u maju 2021. god.

Brzim angažmanom klupskog menadžmenta ustanovljeno je da je igrač u klubu proveo period kraći od 2 mjeseca te uz osnovane sumnje da su predočeni dokumenti falsifikovani, klub je angažovao sudske vještake te uspio dokazati krivotvorenje klupskih dokumenata. Time je po prvi put u svojoj novijoj historiji i odgovorio na tužbu pred FIFA-om koje su tokom prethodnih godina završavale presudama bez ikakvog očitovanja kluba.

U konačnici, nepravomoćnom odlukom FIFA-e od prošlog mjeseca ustanovljeno je da je klub uspio dokazati krivotvorenje većine dokumenata te je dosuđen iznos od cca. 44.000 KM koji je NK Čelik dužan isplatiti bivšem igraču. Ovim putem obavještavamo javnost da je sekretarijat kluba već uložio žalbu pred Arbitražnim sudom za sport (CAS) u Švicarskoj te zatražio ponovno razmatranje dokaza, suspenziju izvršenja nepravomoćne odluke FIFA-e te naknadu pretrpljene štete.

Također, menadžment kluba je i obavijestio FIFA-u i CAS da će po okončanju spora sve dokumente i dokaze podnijeti na uvid istražnim organima koji se bave istraživanjem organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini, Turskoj, kao i Interpolu.

Iako je ovo prvi put da je NK Čelik prisutan pred CAS-om, ovim putem obavještavamo članove kluba ali i širu javnost da je u posljednjih godinu dana menadžment kluba uspješno podnio 3 tužbe protiv inostranih klubova pred FIFA-om i naplatio svoja potraživanja, a do kraja mjeseca će biti podnesena i 4. tužba čiji je pozitivan ishod po Čelik izvjestan. Također, uskoro se očekuje i podnošenje sličnih tužbi pred organima N/FS BiH kako bi klub naplatio sva svoja potraživanja i od domaćih klubova.

S obzirom na uskraćivanje ugovorenih finansijskih sredstava koje Grad Zenica još uvijek duguje Nogometnom klubu Čelik uprkos nedavnom nalogu Gradskog vijeća, rukovodstvo kluba izražava osnovanu sumnju da se opstrukcije vrše s ciljem kako bi se klubu limitirala raspoloživa finansijska sredstva i onemogućio pristup pravdi. Tim putem bi se vjerovatno olakšao “prolaz” poslovnim partnerima i intimusima trenutnog gradskog rukovodstva koje ih je uz ucjene i prijetnje članovima kluba i dovelo u priliku da vrše ove kriminalne radnje. S tim u vezi, rukovodstvo i menadžment kluba će nastaviti pravnu ali i moralnu borbu za oporavak od onih koji svoju ljubav naplaćuju preko sličnih šema koji će im ubuduće biti onemogućene.

Imajući u vidu da do okončanja žalbene procedure pred CAS-om u Švicarskoj klub neće biti u prilici pružati dodatne komentare vezane na status slučaja, osim članovima kluba na sjednicama Skupštine, Nogometni klub Čelik po ovom pitanju moli za razumijevanje navijača i predstavnika medija te ih poziva da uskoro obnove svoju članarinu za 2022. godinu.

Također, klub ovim putem poziva sve potencijalne sponzore da postanu naši poslovni partneri i kupovinom marketinških usluga kluba na taj način i pomognu ovu skupu i dugu inostranu pravnu proceduru za zaštitu interesa kluba.

Još jednom napominjemo, da ćemo sve dokaze za koje smatramo da su krivična djela inostrane kriminalne hobotnice, proslijediti istražnim organima te se iskreno nadamo da će konačno neko odgovarati za zločin koji je počinjen nad Čelikom u godinama kada je klub vodio turski „investitor“, Olgun Aydin Peker – navodi se u saopštenju.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda